Välbesökt fotbollscafé i Åtvidaberg

Samtalsledaren Bosse Ohlsson var i sitt esse när han fick presentera ett antal gamla ÅFF-profiler på ÖIHS och ÖFF:s fotbollscafé i Åtvidaberg i början av april.

Han har ju själv många år som spelare i ÅFF och därefter många som sportreporter på Radiosporten och Kopparvallen.

Först i raden av kända spelare var John Sundberg, som blev den förste landslagsspelaren från ÅFF. Han värvades ursprungligen från Sandviken av självaste Elof Ericsson. På fem landskamper gjorde han fem mål. Han fick dock sluta med fotboll sedan han först fått benet avsparkat och när han blivit klar för spel igen fick han käken avslagen med en rak höger av en djurgårdare. Efter dessa smällar gick han över till tennis.

Tidigt anlitade ÅFF kända utländska tränarprofiler som ungraren Kalmar Konrad, spanjoren Antonio Duran och senare kom ungraren Otto Dombos

Den slitstarka familjen Björkman lyftes fram – från anfadern Eric, därefter mångårige materialförvaltaren Sven och sedan spelaren och fritidschefen Göte.

1951 var för övrigt ett märkesår då ÅFF spelade både allsvensk fotboll och bandy.

Janne och Uffe på scenen

På plats på scenen fanns Janne Olsson och Uffe Blomberg och de berättade bl a om chocken de drabbades av när de kom hem från vinstmatchen mot Chelsea i England och möttes av beskedet om Facits nedläggning. Det tog bort glädjen av fotbollsframgångarna för de spelare som blev av med sina jobb.

Sedan presenterades spelarprofilerna på rad - många värvade av gamle forwarden Lasse Spjuth som blev mästervärvare och som lär ha värvat 83 spelare till ÅFF.

1961 värvades spelaren Julle Gustavsson från italienska Atalanta och han blev tränare 1964 efter en svår skada. Julle, nyligen bortgången 89 år gammal, var känd för sina stenhårda fysiska träningar med otaliga löpningar runt Bysjön.

Roger sin tids Zlatan

Roger Magnusson, 16-årig bolltrollare från Blomstermåla, blev Putte Kocks favorit. Han kom 1961 till ÅFF och fick debutera i landslaget 1964 innan han försvann till proffslivet i Juventus och Marseille. Han var sin tids Zlatan.

Lars-Göran "Knalin" Andersson värvades från Derby i Linköping av Bosse Ohlsson själv. Knalin var under senare år tillsammans med Janne Olsson värdar för sponsorer och VIP:ar på Kopparvallen.

Sedan följde legendariska namn som Sten-Åke Söla Andersson, Åke Börjesson, Ove Eklund, Roland Sandberg, Conny Torstensson, Kent Karlsson, Roger-brodern Benno Magnusson, Ralf Edström, Veine Wallinder; Kisa-sönerna Bernt Söderström och Tommy Kastman, Göran E Karlsson från närbelägna Gamleby m fl.

Alla kontrakt skrevs under av ekonomidirektören i Facit och ÅFF-ordföranden Lasse Hallgren.

Det var tiden som var knapp annars hade uppräkningen kunnat fortsätta hela kvällen.

Vid pennan:
Bengt Samuelsson
ÖFF:s hedersledamot