ÖFF:s träff blev en hyllning till Sven Andersson

ÖFF bjöd i lördags in till nostalgiträff inom ramen för sitt 100-årsjubileum. Inbjudna var styrelse- och kommittéledamöter, förbundskaptener, spelarutbildare, kurs- och lägerinstruktörer m fl.

Ett 40-tal hade hörsammat inbjudan till ÖFF:s nya lokaler på Linköping Arena.

Bland dessa märktes bl a Karl-Axel Svensson, legendarisk tränare ursprungligen från Söderköping men även Lotorp, Rune Nilsson den förste som lämnade ÖFF:s kansli för Svenska Fotbollförbundet, Kenneth Hedström, mångårig framgångsrik tränare i bl a Gullringens GoIF.

Många hyllade Sven Andersson, Finspång, ÖFF:s styrelseledamot i 27 år varav ordförande i 12 år och ledare på SvFF:s ungdomsläger i Halmstad i 20 år. Han var tidigt en kämpe för att flickor skulle ha samma möjligheter som pojkar.

Värd för kvällen var ÖFF:s jubileumsgeneral Kjell Augustsson med 38 oavbrutna år som styrelseledamot. En kansliveteran är Mia Lindell med 37 anställningsår.

Dagens kanslichef Thomas Kölnäs med ca 30 anställningsår presenterade dagens ÖFF i siffror:

152 föreningar, 300 domare, 7.000 matcher, 50.000 medlemmar, 3.000 ungdomsledare, 1.000 ungdomar som lägerdeltagare, 3.000 deltagare i fotbollsskolor, 900 ungdomslag, 1.100 seniorlag, 400 spelare i distriktslag.

Kansliet har i dag 8 anställda och en budget på ca 10 milj kr.

Prioriterade områden för 2018 är:

Stärka våra föreningar, utveckla vår motionsfotboll, skapa ungdomsforum, driva respekt i fotboll vidare liksom allas rätt att få vara med.

Lasse Samuelsson och Kjell Augustsson intervjuade några av deltagarna.

Bröt ny mark för östgötsk fotboll

Karl-Axel Svensson: - Jag blev redan 1967 ett 1-årsfall när jag skulle gå från Calmia till Drothem. Som 22-åring blev jag pojklagstränare och bitr zonledare. På den här tiden när ÖFF knappast hade något kansli sköttes det mesta av utbildningen från Sven Anderssons köksbord i Finspång. Det var en jobbig men underbar tid att bryta ny mark för östgötsk fotboll.

- Sven utvecklade ÖFF med kraft och vilja och fick oss alla att tro på oss själva.

-Idag har vi mycket bättre tränade spelare inte minst på damsidan. Att vara tränare i dag är 100 gånger svårare även om elittränarna har stora staber till sitt förfogande.

- Ett speciellt minne för mej är från EM 1992 när jag i en månad var värd för det tyska landslaget med Beckenbauer i spetsen.

Rune Nilsson förste kanslichefen

Rune Nilsson växte upp i Vadstena: - Den förste som anställdes av ÖFF var Thomas Walden, som sedan gick till Cloetta och senare till IFK Norrköping. Jag blev kanslichef när han slutade. 1986 blev jag tillfrågad av Lars-Åke Lagrell om jag kunde organisera domarfrågorna på Svenska FF. Bland tre starka förtroendevada som styrde upp inriktningen var bl a östgötske Bo Ahlström från Åtvidaberg. Jag jobbade sedan kvar till 2012 med många olika ansvarsområden bl a arrangemangen på innerplan kring landskamperna, säkerhetsfrågor, marknadsfrågor m.m.

-Mitt främsta lokala minne är damlandskampen på Folkungavallen mot Italien 1984 med över 5.000 åskådare.

Andra som gått från ÖFF:s kansli till SvFF:s kansli i Stockholm är Lasse Richt från Rimforsa som började vid EM 1992 och sedan dess varit landslagschef i alla år tills nu när han signalerat sin avgång.

Två yngre krafter som lämnat ÖFF för SvFF de senaste åren är Daniel Ekvall, psykolog för landslaget, och Gunnar Pettersson, som jobbar med att utveckla ungdomsfotbollen.

Ann-Sofie 30 år som spelare och förtroendevald

Ann-Sofie Brehmer-Hjertstedt med ett 40-årigt engagemang som spelare och förtroendevald inom ÖFF, ÖIF och LFC:

-Tjejfotbollen har utvecklats enormt inte minst här i Linköping. Men ändå skiljer ju än i dag mycket mellan förutsättningarna för dam- resp herrfotbollen. Det måste vara målet att skapa samma förutsättningar.

- Mitt främsta personliga minne är när jag som 30-åring fick ansvaret för invigningsceremonin vid JEM 1999 i Linköping. Vi vågade satsa på en ungdomligare och annorlunda ceremoni som gick hem. UEFA-presidenten Lennart Johansson tackade mig personligen efteråt.


Text: Bengt Samuelsson