En kväll att minnas

Fotbollscaféet i Motala blev en verklig fotbollskväll med många lokala minnen berättade av ass landslagskaptenen Peter Wettergren, f d elitdomaren Jim Pettersson, f d allsvenska spelaren Johnny Erlandsson samt tränaren Niklas Egnell. Rutinerad samtalsledare var Kjell Augustsson inför ett 50-tal åhörare.

Första frågan till Peter Wettergren löd: - Varför har du alltid varit assisterade tränare? Först i Elfsborg, sedan FC Köpenhamn och nu i landslaget. Så här svarade han:

- Jag vill göra det jag trivs med. Att vara på plan med spelarna och bl a träna taktik. Jag tror på teamets kraft. Vi jobbar, vinner och förlorar tillsammans.

- Vi har nu på ett år i landslaget byggt en bra organisation att utgå från vilket vi i Sverige är bra på. Att bygga ett lag defensivt och offensivt. När man satt försvarsspelet har man ett bra anfallsläge när man vunnit boll. Det kan vi vinna matcher på.

- Bästa matchen i hela kvalet gjorde vi mot Frankrike trots förlusten. Spelarna hade tagit till sig våra spelidéer på ett utmärkt sätt.

Skapat stor tydlighet

- Vi har fått spela med samma mittbackar i många matcher och har skapat en stor tydlighet i gruppen och i individuella roller. Det är ont om förberedelsetid i landslaget för vi har ju bara tid för två verkliga träningar före en match – en för anfallsspel och en för försvarsspel.

- Inför varje samling brukar det vara 2- 3 platser om är osäkra i laget. Inför nästa års januariturné blir det intressant att följa spelare från U 21 som Carlos Strandberg, Simon Tibbling, Kristoffer Ohlsson m fl. De har ju chansen att spela in sig i VM-truppen.

- Ett annat exempel är Jakob Johansson som var mer eller mindre bortglömd nere i AEK Aten innan jag åkte ner och kollade upp honom och han gjorde då en kanoninsats. Så det är oerhört viktigt att få honom spelklar till VM.

- Inför matchen mot Italien hade Janne och jag olika uppfattningar hur hög press vi skulle spela med. Då involverade vi sex nyckelspelare i frågan och de valde enhälligt ett alternativ som de sedan kämpade stenhårt för att genomföra.

- Som ledare är det viktigt att aldrig glömma varifrån du kommer och att fortsätta vara nyfiken hela livet. När jag började här i Motala som tränare var jag naiv och trodde jag kunde allt men så var det ju verkligen inte.

Peter om Klas och Zlatan

Peter fick frågor om sina relationer till två speciella spelare:

- Klas Ingesson och jag växte upp tillsammans och var mycket osams på lekis. Klas var talangen och jag var för bekväm så Klas blev spelaren och jag tränaren. Sedan blev han stor mentor för mej och han såg till att jag fick komma hans proffslag in på livet ibland i flera veckor. En annan insats av Klas var att han introducerade snuset i Belgien.

- Zlatan är den främsta svenska spelaren genom tiderna. Han är teknisk, taktisk och har vinnarskalle. Han ställer stora krav på sig själv och sin omgivning. Men nu har han ju sagt nej till landslaget och han ändrar inte sina beslut.

Han fick också frågan om hur hans vecka sett ut och då blev svaret:

-I söndags föreläste jag på Bosön för andra tränare och landslagsledare, i dag måndag är jag här i Motala, i morron tisdag hemma i Ödeshög och på onsdag flyger jag till Moskva för VM-lottningen på fredag. Lokalt och internationellt.

En annan fråga var: -Vilken är drömlottningen inför VM?

Peters svar: - Vi får de lag vi får. Det kan vi inte påverka. Så allt är drömlottning för oss. Det är fel att gräva ner sig för en mardrömslottning.

Jim slutade efter 187 SE-matcher

Jim Pettersson är motaladomaren som i år som 39-åring tagit domarpipan ur mun för gott efter 187 matcher i Superettan, 3 i allsvenskan och 10 internationellt.

Som sista match att döma valde han Degerfors på klassiska Stora Valla för att han trivts väldigt bra där.

Så här berättade han om sin domarkarriär:

-De t är något visst med att döma lag som Hammarby, Örgryte, GAIS och Helsingborg inför välbesatta läktare med hög stämning. Som domare måste du ta varje match på fullt allvar då ett enda misstag kan förstöra en hel match och en hel dag.

- Svåraste reglerna att döma efter är offside och hands.

- Det är viktigt som domare att kunna erkänna fel efter en match. Jag har flera gånger besökt ett lags omklädningsrum efter match och erkänt ett felaktigt domslut. Det tror jag väcker respekt.

Text o foto: Bengt Samuelsson