Välbesökt Fotbollscafé i Finspång

Sex kändisar berättade i 3 timmar på välbesökt Fotbollscafé i Finspång. Kvällen arrangerades i mitten på september av Östergötlands Idrottshistoriska Sällskap inom ramen för ÖFF:s 100-årsjubileum.

Reijmyre IF fjärde äldsta fotbollsföreningen i länet

Reijmyre IF 1905 är den fjärde äldsta fotbollsföreningen i Östergötland efter IFK Norrköping 1897, Åtvidabergs FF 1907, IK Sleipner 1903

Anders Wide berättade om Reijmyre IF:s historia på ett levande sätt:

-Redan i början av 1900-talet fanns det tre idrottsföreningar i Reijmyre med de nordiskt klingande namnen Norden, Svea och Göta. Den 16 augusti kom man överens om att slå ihop de tre till en enda förening. Reijmyre IF var bildad.

- Fantastiskt är att samtliga protokoll under de 132 åren finns bevarade.

- 1909 beslöt man att köpa in nya fotbollströjor. Man testade tre olika kvalitéer till tre olika priser – 28,33 och 5 kr DUSSINET- och valde de billigaste. I b��rjan kunde man t o m spela i träskor.

1910 gjorde man en idrottsplats vid Rosendahl men planen var så smal att man fick ta med landsvägen så om det kom en hästskjuts på vägen under match fick man avbryta den tills hästen passerat.

-Föreningens främste spelare har varit Per-Inge Jansson som spelade 52 allsvenska matcher i IFK Norrköping och några B-landskamper.

-Den största publiken kom 1980 när TV-laget drog 2.000. 1984 startade man damfotboll.

Friidrotten var omfattande de första åren och man tävlade i 15 grenar. Ivar Reimers var en framstående höjdhoppare även på nationell nivå och introducerade även fotbollen i föreningen.

I dag har föreningen ca 300 medlemmar och förutom fotboll står skidor på menyn.

Daniel Ekvall – Kuddbysonen som blev landslagspsykolog

Från Helgesta Hage i Kuddby via studier i Halmstad och på GIH hamnade Daniel först hos ÖFF där han jobbade med föreningsutveckling innan han började hos Svenska Fotbollförbundet med tränarutbildningar. Janne Andersson – dåvarande IFK Norrköpingstränaren upptäckte Daniels förtjänster och anställde honom i IFK för att sedan ta med honom även till landslaget.

Så här beskrev Daniel sitt jobb som psykolog:

- Det gäller att skapa en helhetssyn i spelet då det mesta hänger ihop via psykologin. Det är viktigt att förbereda spelaren så att nästa agerande blir så bra som möjligt och hur man kan hjälpa sina lagkamrater att agera så bra som möjligt.

- Det har stor betydelse att spelarna visar tummen upp på planen för medspelarna för att nästa aktion ska bli så bra som möjligt.

- Kommunikationen på plan mellan spelarna är viktig liksom att ödsla med beröm till varandra både ledare och spelare.

- Vi talar om tre delar i fotbollsspelet i landslaget – anfallsspel, försvarsspel och spelbeteende. Anfallsspel ansvarar Janne själv för, försvarsspel assisterande Peter Wettergren från Ödeshög och spelbeteendet jag själv. I det ingår fyra begrepp. Hjälpsamhet, attityd, coaching och ansvar.

Daniel lyfte även fram den unge sonens beskrivning av sitt jobb: Pappa jobbar med hjärnan och fotboll.

Sten Johanzon – elitdomaren med 144 allsvenska matcher

- Jag slutade som elitdomare för 15 år sedan och 15 kg. Jag hann med 144 allsvenska matcher, 200 i Superettan och 70 internationella uppdrag på många av de stora arenorna i Europa. Mina svenska favoritarenor är Stora Valla i Degerfors, Kopparvallen i Åtvidaberg och Gamla Ullevi i Göteborg.

- Som fotbollsspelare i Torstorps IF fick jag en gång åka på träningsläger i Danmark men som domare fick jag besöka 28 länder.

- 1992 fick jag döma stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården med 700 poliser närvarande eftersom derbyt bedömdes som ett genrep inför EM i Sverige.

- 1997 blev jag utsedd till Årets Domare vilket man bara blir en gång.

-Min otäckaste upplevelse var jag med om 1993 på väg i bil att döma matchen Helsingborg – Öster. En domarkollega körde när vi i Örkelljunga krockade med en husbil – faktiskt från Finspång. Jag var borta från domarjobbet i ett halvår och min kollega fick dock bestående sviter.

- Att jag började döma berodde på att jag insåg mina begränsningar som spelare och ville ge tillbaka något till fotbollen. Jag tycker det är viktigt att det måste finnas acceptans för delaktiga domslut, avslutade Sten med en menande, skämtsam blick på tränaren Sören Cratz.