Fotbollsglädje och förebilder på Östgötalägren

Under höstlovet genomfördes ÖFF-lägren med över 150 deltagare från 30-talet föreningar. På plats fanns bland många; unga ledaren Love från Åby IF, den nyutbildade tränaren Victoria från Smedby AIS och ett gäng lirare från Åtvidabergs FF. Läs om deras fotbollsupplevelser av Östgötalägren.

Östgötalägren är en uppskattad tradition inom Östgötafotbollen som gett glädje till fotbollsspelare under en period av 40 år. Syftet är utveckling för alla - på och utanför planen. Under veckan har läger genomförts för flickor och pojkar i åldern 13-14 år.  

Lägerledaren Love Brandt och två lägerdeltagare

Under ett av träningspassen står Love Brandt och kör fotbollstricks tillsammans med några av deltagarna. Love är ett exempel på en spelare som deltagit i lägren från 12 år och i distriktslagsverksamheten. Fotbollsresan började i Åby IF och fortsatte som 13-åring inom IFK Norrköpings verksamhet och därtill uttagen till ungdomslandslagsläger. Som 17-åring gick Love tillbaka till Åby och fick i år vara med och ta moderklubben upp i division 3 efter ett klassiskt slutminutsdrama.

Förebild för yngre

Nu är Love tillbaka i en mycket utvecklande roll som lägerledare och förebild under Östgötalägren. 

- Jag har ju upplevt mycket positivt med lägren som spelare och kommer ihåg ledare jag haft som varit förebilder för mig. Nu har jag möjlighet att som ledare lära ut det jag lärt mig till spelarna på lägren. Jag har spelat på rätt hög nivå i IFK Norrköping och i landslag och kan vara en förebild. Flera känner mig sedan tidigare läger och det är kul att de kommer fram och hälsar. Då har jag gjort något rätt tänker jag.

Jag har spelat på hög nivå i IFK Norrköping och i landslag och kan vara en förebild.

Love

USA och Division 3

Sista året i gymnasiet pågår för fullt och till våren väntar Division 3 med sitt Åby IF. Love har också planer på att åka västerut till USA och kombinera studier och fotboll på college. Parallellt med att spela är han på väg in i en ledar- och tränarroll. För att tackla uppgiften att träna andra gick han Tränarutbildning C i en satsning som gjordes på unga som bland annat deltagit i Östgötalägren.

- Vi har snackat om att jag ska vara med som en av tränarna under föreningens ambitionsträningar. Sedan siktar jag på att åka till USA och college, men sedan kan jag alltid komma tillbaka till Åby IF igen, säger Love.

Praktik och utbildning

På andra planhalvan på Ljungkans konstgräs är spelövningar i full gång. På grund av pandemin har tränarutbildningar genomförts digitalt. Men fotboll handlar inte bara om teori utan den stora delen sker på plan. Därför är det ett par ledare som gör sin praktik för Tränarubildning C i samband med lägren.

Victoria Salas Valde nyutbildad fotbollstränare

En av tränarna som praktiserar sitt ledarskap är Victoria Salas Valde som tränar F14 och P14 i Smedby AIS. Efter passet på väg till lunchen berättar hon sin fotbollshistoria. Den innehåller allt ifrån spelande, till att i juniorålder uppleva sammanslagningar som skapade negativ dynamik, skadeuppehåll tills att nu hittat en inspirerande roll i att träna barn.

- Ulf (verksamhetschef på SAIS) tyckte jag skulle gå tränarutbildning C för att bredda min kunskap som ledare. Föreningen har också som policy att alla som tränar ett lag ska gått den utbildningen, annars är man en ”resurs” i laget, berättar hon och fortsätter.
- Det som driver mig är barnens motivation för att utvecklas inom fotboll och hur mycket jag kan utvecklas som ledare. Den här känslan att följa barnen från bolleken och uppåt i åldrarna är rolig och den positiva känslan att se barn klara en sak för första gången när de slår en crossboll eller gör sitt första mål. Det motiverar mig, säger Victoria.

Det som driver mig är barnens motivation för att utvecklas inom fotboll och hur mycket jag kan utvecklas som ledare.

Victoria

Tuff och snäll

För Victoria är det också sista året på gymnasiet som gäller och då dansprogrammet i Norrköping. Hennes naturliga ledaregenskaper lyser igenom och när hon lyftes fram som ”Veckans ledare” beskrev hon sig själv som ”Problemlösare”, ”Tuff” och ”Snäll”.

- I mitt huvud kan det vara rörigt och kaos, men det jag brinner för är att barnen har kul samtidigt som jag har en struktur och kan vara hård när det behövs.

Wilma, Tyra, Moa, Vilma och Nellie

Inne på Linköping Arena har solen vunnit över molnen. Spelarna har gnuggat på snabba spelvändningar och avslut. Ett gäng spelare med klassiska Åtvidabergs FF: klubbmärke på tröjorna pustar ut.

Wilma, Tyra, Moa, Vilma och Nellie går i samma klass, spelar i samma lag och började med fotbollen ungefär samtidigt. När de beskriver upplevelsen av lägret handlar det om att det är kul att träna på nya saker, se fotbollen på ett annat sätt. En annan viktig del är att träffa och spela med andra spelare, möta nya tränare samt ha kul och utvecklas ihop med lagkompisarna.

Drivkraft att utvecklas

Nellie Rydberg, som nu deltar på sitt tredje Östgötaläger förklarar varför hon gillar att spela fotboll.

- Fotbollen är kul för att vi får vinna och utvecklas tillsammans i laget och göra det vi tycker om. För mig är fotbollen en hobby nu, sen får vi se vad som händer, säger Nellie och berättar om sin lägerupplevelse.
- Det var roligt på lägren. Träningarna var bra och utvecklande. Vi fick träna på olika saker och det var intensivt. Att ha andra tränare var ovant, men vi fick träna på annat sätt. Den här gången fick vi också sova över och lära känna andra lite mer.

Fotboll är kul för vi vinner och utvecklas tillsammans i laget.

Nellie

Den röda tråden

Kärnvärdena för Östgötalägren är glädje och utveckling. På sättet Love, Victoria och Nellie och hennes lagkompisar i ÅFF pratar om fotbollen och lägret så blir fotbollsglädjen och viljan att utvecklas inom fotbollen en röd tråd.

ÖFF önskar alla som deltog på lägret lycka till på den fortsatta fotbollsresan!