Reportage: Fotbollsutveckling hos Åby IF

Östergötlands Fotbollförbunds fotbollsutvecklare begav sig till Åby IF med det senaste inom ledar- och spelarutbildning i bagaget. Det blev en härlig fotbollsdag på och runt planerna med ledare, unga ledare, spelare och föräldrar. Självklart var ”Mr Åby IF” på plats som sett till att föreningen varit tidig på många bollar sedan 1969.

Klockan har precis passerat åtta och kaffekokaren går för fullt i klubbstugan. ÖFF:s rödklädda fotbollsutvecklare har rest till Norrköping från hela länet för en fortbildningsdag tillsammans med Åby IF. Håkan Fridén, eller ”Mr Åby IF” i fotbollskretsar, är som vanligt på plats. En lördagsmorgon av tusentals sedan han tog ansvar för ungdomsfotbollen 1969 och anställdes som kanslist 1977.

Längst fram vid whiteboarden står Jörgen Johansson, Östergötlands nationella fotbollsutbildare, anställd av Svenska Fotbollförbundet.

- Idag är det tema driva bollen. Om vi kan få alla barn och ledare som är med idag att förstå hur vi driver boll och varför vi driver bollen har vi nått målet med dagens träningen, förklarar Jörgen och ställer en frågan om vilken aktivitet passen ska avslutas med…

- Precis, vi avslutar alltid med en lek. Avslutar vi med spel, går hälften av barnen hem glada och hälften hem besvikna. Vi vill att alla barn ska lämna träningen med en positiv känsla och vilja längta tillbaka.

Vi vill att alla barn ska lämna träningen med en positiv känsla och vilja längta tillbaka.

Utveckling i föreningar och på plan

Det råder ett lugn innan stormen. Varje lördagsförmiddag är det fotboll för de yngsta i Åby IF med start 9.30 är det 125 pojkar följt av upp till 175 aktiva flickor och pojkar, i åldern 5-8 år som är i bolleken eller i spelformerna  ”3 mot 3” och ”5 mot 5”. Fotbollsutvecklarna delas upp i team med uppgift att planera och leda träningspassen utifrån spelformsutbildningar anpassade till de nya spelformerna.

- Aldrig tidigare har vi inom svensk fotboll och ÖFF haft mer att erbjuda inom fotbollsutveckling än nu. Hela tanken med satsningen på våra Fotbollsutvecklarna är de ska kunna vara ute i föreningarna och ha spelformsutbildningar anpassat till åldrar och spelformer på planerna tillsammans med spelare och ledare, säger Stefan Strandberg, utvecklingskonsulent på ÖFF med ansvar för Fotbollsutvecklarna.

Aldrig tidigare har vi inom svensk fotboll och ÖFF haft mer att erbjuda inom fotbollsutveckling än nu.


Åby IF satsar på anställda och anläggningen

Medan förberedelserna pågår i klubbstugan följer vi med Håkan ”Mr Åby” Fridén på en tur runt anläggningen som ligger idylliskt insprängd i ett villa och radhusområde. Åby IF har ett väl definierat upptagningsområde på andra sidan E4:an sett från Norrköpings tätort. Klubben har inte lockats att med elitambitioner klättra högt upp i seriesystemet. Samtidigt har landslagsspelaren Jessica Samuelsson och tidigare förbundskapten för U21, Håkan Ericsson varit verksamma i föreningen.

- Vårt upptagningsområde är Åby och Jursla där det finns 3 000 hushåll och 10 000 invånare. Vi fångar upp cirka 50 procent av alla barn i varje barnkull som börjar spela fotboll i Åby IF. Det ger oss en stabil verksamhet. Föreningen har aldrig satsat pengar på att betala spelare för att få sportsliga framgångar. Vi har istället satsat pengarna på att ha anställda i föreningen och på utvecklingen av anläggningen.

Föreningen har aldrig satsat pengar på att betala spelare för att få sportsliga framgångar.

Anställda och ovärderlig eldsjäl

Åby IF har tre anställda på kansliet, förutom klubbchef Håkan, Manne Söderberg i rollen som fotbollsutvecklingsansvarig och Mia Ingvaldsson, vaktmästare med ansvar för planskötsel och anläggningen. Just när det kommer till anläggning så har föreningen fått en rejäl motståndare med svårstoppad offensiv – vildsvin. Det som annars kännetecknar föreningen är att vara tidigt på bollen kring utvecklingsfrågor. Ett talande exempel är hur Åby IF ställde om till nya spelformer innan Svenska Fotbollförbundet tog nationellt helhetsgrepp om frågan.

- Vi har haft en eldsjäl i Ingemar ”Mora” Olsson som nyligen gått bort, men som har planerat anläggningen på ett smart sätt där vi kan ha alla spelformer från 11 mot 11 till 3 mot 3 och en Kulan-anläggning.  Han var mycket tekniskt kunnig med stor uppfinningsförmåga som bland annat anpassade målen till mindre storlek innan det fanns på marknaden, säger Håkan och betonar
värdet av eldsjälar.

-”Mora” byggde läktare, organiserade verkstaden, saker som ingen ser, men som gör att verksamheten fungerar. Den typen av eldsjälar är ovärderliga för en förening som Åby IF och svåra att ersätta.


Kraften i unga ledare

När vi står vid det välorganiserade bollförrådet efter bollstorlek kommer fyra ungdomar i Svenska Fotbollförbundets mundering. Åby IF har under sommaren arrangerat sin 45:e upplaga av fotbollsskolan med 133 deltagare och 16 ledare. Julian, Enea, Nils och Ester har alla varit fotbollsskoleledare och nu tar de hand om fotbollsleken för de yngsta.

En tydlig utveckling inom fotbollen som Åby IF och fler föreningar hängt på är att satsa på just unga ledare. Uppsidorna är många som att behålla ungdomarna och stärka ledarförsörjningen. Nu finns det en tydlig väg att introduceras i ledarskapet genom att gå ledarutbildningen som ingår i Fotbollsskolan – Lira blågult. Det följs av att pröva på ledarskapet praktiskt under fotbollsskolan och sedan fångas upp av föreningen i bolleken och uppstart av lagverksamheten.

- I år har vi börjat med att ha unga ledare i fotbollsleken tillsammans med att vi introducerar föräldrar som ska bli ledare på sikt. Ungdomarna började som ledare i Fotbollsskolan och går vidare i fotbollsleken. Det är en bra kombination. Utifrån det kan de utbilda sig vidare i tränarutbildningsstegen om de är intresserade av tränarrollen, säger Håkan Fridén.

Enea Karlsson Sköldestig är en av ledarna och berättar varför hon tackade ja när Håkan Fridén ställde frågan:

- Jag tackade ja till att vara ledare för att det är kul att göra något och hjälpa till genom att delta i klubben på annat sätt än att spela fotboll, men även för att det skulle vara roligt och utvecklande för mig, säger Enea som själv spelar i Åbys ungdomstrupp och beskriver sin ledarroll:

- Jag tycker det är kul att få se och höra det roliga barnen gör och säger, men en stor del av det är att inse att vissa av dem faktiskt ser upp till oss som förebilder precis som vi såg ut till ledarna när vi var små. Att vara ledare gör också att jag utvecklas mer som person, vågar ta mer och mer plats för varje gång och att jag utvecklar mitt sätt att leda vilket är väldigt roligt.

Jag utvecklas som person, vågar ta mer plats och utvecklar mitt sätt att leda.

Ny ansikten och praktiska tips

Klockan är 10.30 slagen. Planerna 3 mot 3-planer och 5 mot 5-planerna är fyllda med ledare och fotbollsspelande barn. Runt sidan står föräldrar och följer händelserna med spänning. Nästa steg i svensk fotbolls folkhälsomodell är att föräldrarna istället för att vara passiva åskådare istället kör ett pass Fotboll Fitness, till exempel gåfotboll.

På en av planerna leder Maryam Ramzi Al-Helli och Jens Wisén träningspasset. Maryam är relativt ny i fotbollen där hon både spelar, dömer och är ledare. Jens Wisén har varit inne i fotbollen i över 30 år i alla roller. Oavsett fotbollserfarenhet är det ingen enkel uppgift att få ett gäng sex och sjuåringar att hoppa spänsthopp samtidigt och inte skjuta skott när temat är driva. Glädjen och energinivån är hög.

-Jag tror spelarna tycker det är roligt när vi som fotbollsutvecklarare är med på ett träningspass, de får se några nya ansikten och kanske pröva på saker de inte gjort. Samma sak gäller ledarna att kunna få lära sig nya övningar och få en del praktiska tips, säger Maryam.

Jag tror spelarna tycker det är roligt att möta nya ansikten och pröva på saker och övningar de inte gjort tidigare.

Rätt fokus som föräldraledare

Dagens träning är slut. Barnen följer med sina föräldrar hem med förhoppnings en positiv känsla av fotbollen. Fotbollsutvecklarna sätter sig ner med ledarna på gräset och har gemensam uppföljning och diskussion om ledarskapet.

- Jag kan se inom fotbollen behovet av att stärka ledarskapet generellt och inte minst ur ett barn och ungdomsperspektiv. Det handlar mycket om kunskap och vilket förhållningsätt till fotbollen och idrotten vi har som ledare. Det kan vi som fotbollsutvecklare förmedla till ledare, i synnerhet nya ledare så de får rätt grund, Jens.

Det handlar mycket om kunskap och vilket förhållningsätt till fotbollen och idrotten vi har som ledare.

Mer tid ute hos föreningar

Utöver ledare och spelare spelar föräldrar en stor och viktig roll för fotbollsmiljön i stort. Håkan och Jörgen står vid ett par moderna målburar och pratar med ett gäng föräldrar som är på väg in i ledarrollen. Även i detta sammanhang förklaras motiven till att lära sig driva innan att passa och värdet av att ha ”5 mot 5-mål” ur ett målvaktsperspektiv. Föräldrar som kliver in i ledarrollen kan komma in med minnen och erfarenheter från spel på grusplaner på 7-manna och 11-mannaplaner långtifrån dagens barnperspektiv.

- När vi kan komma ut till föreningar med våra fotbollsutbildare och prata med spelare, ledare och föräldrar i samband med träningar så ger det så mycket mer. Alla kan se vad som händer på planerna, vilket ökar kunskapen och förståelsen för barn och ungdomsfotbollen. Den här typen av utvecklingsdagar hos föreningar är framtiden och något som både Svenska Fotbollförbundet och ÖFF vill utveckla och göra mer av, säger Jörgen Johansson.


Föreningen före laget

Tillbaka i klubbstugan. Det har blivit lunch och lasagnen från kvarterskrogen har kommit i matlådor när fotbollsutvecklarna pustar ut. Håkan Fridén slår sig ner på en stol och berättar mer om Åby IF:s filosofi och verksamhet.

- Inget lag i Åby IF förutom seniorlag tränar mer än två gånger i veckan. Däremot för att möta utmaningen med att ha en utvecklingsmiljö och behålla spelare bedriver vi en öppen ”ambitionsgrupp”. Det är 25 killar och 15 tjejer som mot en avgift får två extra träningstillfällen i veckan klockan 16.00 direkt efter skolan. Vi vill behålla spelarna tills 15-årsåldern och att de därefter går till andra föreningar utifrån sin utvecklingsnivå. De ska alltid vara välkomna tillbaka oavsett roll och tidpunkt.


Det är en av flera viktiga pusselbitar i målet att hålla ihop föreningen Åby IF något Håkan Fridén kämpat för under alla år.

-Vi vill att man tillhör Åby IF och inte tillhör ett lag. Det jobbar vi mycket med ledarna med. Vi har haft exempel med ledare som haft huvudansvar för lag som inte ser nyttan i att utbilda sig och har svårt köpa det här med föreningstänket, säger Håkan och fortsätter:

- Det är föreningen som bestämmer vilka som ska spela i äldre åldersgrupper inte ledarna. Föreningen har alltid sista ordet gällande spelarna. Vi ska heller aldrig ställa in en träning på grund av spelar eller ledarbrist. Om det händer försöker omfördela spelare och ledare mellan de tränande lagen. Det är inte alltid lätt. Vi gör allt det här för att som förening försöka få lag att leva över tid och att de gör det som spelare i föreningen Åby IF.


Stöd till föreningstanken

Håkan Fridén pekar avslutningsvis på en viktig roll som Fotbollsutvecklarna har och som ingår i uppdragsbeskrivningen i den uppsökande verksamheten.

- Jag ser att ÖFF genom fotbollsutvecklarna kan var ett stöd till att hjälpa föreningar att hålla ihop verksamheten och ha rätt fokus. Fotbollsutvecklarna kan göra mycket i att vara ute i föreningarna, ge eldsjälar stöd, lyssna och samtala med ledare. Just samtalet tycker jag är det viktigaste.

ÖFF kan genom fotbollsutvecklarna vara ett stöd till att hjälpa föreningar att hålla ihop verksamheten och ha rätt fokus.

Lasagnen är uppäten och på väg mot parkeringen står två minibussar profilerade med ”Norrköpings – trevligaste klubb”. Ordet trevlig kryddat med utvecklande och kul summerar besöket hos Åby IF denna soliga lördag.

MER INFORMATION OCH KONTAKT

Fotbollsutvecklarna och spelarutbildning

Satsningen på Fotbollsutvecklare förstärks tack vare vårt samarbete med vår utvecklingspartner HOLMEN!

FAKTA ÅBY IF

Grundad: 1922
Klubbhus: Åby IP
Antal medlemmar: 900, varav 500 aktiva
Antal lag/grupper: 40 st
Ordförande:
Richard Claesson
Anläggningar:
Fotbollssektionen bedriver sin verksamhet på ÅBY IP/Humpen/Gaddensvall.
Verksamhetsinriktning:
Föreningen är en äkta breddförening, med individen i centrum.
Slogan:
Så många fotbollsintresserade som möjligt så länge som möjligt.
Målbild
Lust och ambition. Hos oss kan alla vara med, både den som spelar för kamratskapens skull som den som vill utvecklas så bra som möjligt.
Jämställdhet:
Åby IF är lite extra stolta över att föreningen har så många tjejer och kvinnor i föreningen.
Ungefär 250 tjejer, 20 kvinnliga ledare och kvinnliga styrelsemedlemmar och personal.