Igelfors IF fyller 100 år

Igelfors IF fyllde 100 år på nationaldagen i år och är Östergötlands nordligaste fotbollsförening på gränsen till Närke. Den har ca 180 medlemmar i en by med 250 invånare.

I nästan 60 år av de 100 har Göran "Putte" Johansson varit föreningens alltiallo. Trots att han drabbades av polio redan som 2-åring har hans kärlek till idrotten varit stark. Han har varit lagledare i både fotboll och bandy, kioskansvarig, planskötare, lägeransvarig och ordförande sedan 1994. Men han slutar nu 76 år gammal.

Göran fick 2017 i Karlstad ta emot RF:s förtjänsttecken i guld - landets högsta idrottsutmärkelse.

I Igelfors bor i dag ca 250 och ryggraden var Igelfors Bruk som bildades 1860. Den stora produkten blev liar och runt 1900 tillverkades 250.000 per år som exporterades till USA, Sydamerika och Australien. Sista lien tillverkades 1972.

Som mest arbetade 160 på bruket och när det gick i konkurs 2017 fanns endas ett tiotal kvar.

Den första fotbollsplanen som fanns nere vid bruket var inte bra och upprustning och utvidgning diskuterades ofta. Dessutom var lutningen besvärlig.

I stället blev det en flyttning 1932 till nuvarande Tomtavallen. Idrottsplatsbygget blev inte klart förrän 1938.

Hjälp med mjölkning

Sedan kom krigsåren och mycket blev annorlunda. Medlemmarna fick ställa upp med skördehjälp och föreningens mjölkningskunniga fick hjälpa bönderna med att mjölka korna.

Disponenten Seth Holmqvist utsågs till ordförande under åren 1934 – 1952 då han avlöstes av nya disponenten Yngve Johansson.

Mitten av 50-talet var en downperiod för föreningen med dåliga resultat, svag ekonomi och lite publik. Jubileumsåret 1959 blev det dock uppflyttning till div V som 40-årspresent.

Nu är vi framme vid 1961 då Göran Johansson gör entré i föreningen som lagledare för B-laget.

- 1975 startade vi med damfotboll och jag fick åka till Köping för att köpa tröjor till tjejerna av den kände Köping-Gustavsson. Under 80- och 90-talen kom många herrspelare hit från Finspång för att träna och spela. Vi har under åren aldrig haft svårt att skaffa tränare.

- Sedan 2014 har vi inget herrseniorlag utan enda laget är damlaget i div 4 C där vi får hjälp med spelare från andra klubbar i föreningssamarbetet Hällestad Fotboll.

Två unika stora gräsplaner

Dagens Tomtavallen med två planer, som är det första man möter när man kör in i Igelfors, invigdes 1990. Två stora gräsplaner ligger tätt intill varandra och är begränsade av ett stängsel som gjorts av järnvägsräls och stålnät. Planerna har måtten 107x66 meter och kostnaden var 7.000 kr.

Klubbstugan är i fint skick, värms med bergvärme och har en stor altan med tak mot planerna, En kiosk finns också och ett maskingarage. Omklädning sker i skolan.

-Planerna har sandunderlag så de torkar snabbt på vårarna och därför har vi kunnat erbjuda utmärkta gräsplaner tidigt, berättar Göran. Det började med att jag ringde Tor-Arne Fredheim, då tränare i IFK Norrköping och erbjöd gräsplan.

- Sedan har det rullat på år från år. IFK Norrköping kunde erbjuda sina allsvenska motståndare som Hammarby, AIK, Djurgården att spela här och 1994 hade vi 1.000 betalande på matchen IFK – AIK.

Ungkarlshotell blev lägergård

- Östergötlands Fotbollsförbund har under många år haft otaliga ungdomsläger här, där man sovit och ätit i Bruksgården, som är brukets f d ungkarlshotell och som vi tog över 2001 och där vi har 63 bäddar. ÖFF har numera förlagt sina läger till andra platser men vi har kvar ett F 15-lag här och så många föreningar.

- Vi deltog också i punkrockfestivalen Skogsröjet under 3 år och i dag i Igelfors marknad, valborgs- och midsommarfirande,

- Vi ordnar också med parkering under en motordag i maj med många vackra vrålåk på våra fotbollsplaner, rallytävling, mopedrally, cross och jeepar …

En väldigt pigg 100-åring alltså ….

Text: Bengt Samuelsson