Start för senior- och juniorfotbollen i Östergötland!

Östergötlands Fotbollförbunds TUK (Tävlingsutvecklingskommitté) har idag (2/6) uppdaterat riktlinjerna för östgötsk fotboll under den pågående coronapandemin. Vid presskonferens med Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelades fredagen den 29 maj att de allmänna råden till idrotten ändras från och med den 14 juni. Detta gör det möjligt att starta upp verksamheten för vår senior- och juniorfotboll i vårt distrikt, både vad gäller tränings- och tävlingsmatcher.

FÖLJANDE FÖRUTSÄTTNINGAR GÄLLER FÖR ÖSTGÖTAFOTBOLLEN IDAG

Träningsmatcher
Fr o m den 14/6 är träningsmatcher tillåtna att spelas. Vi beklagar om vi varit otydliga i tidigare utsänt mail! Träningsmatcher kan spelas t o m sista juli och bokas ENDAST via denna länk.
OBS! Bokning måste dock ske senast fem dagar före planerad speldag (för att få hjälp med domartillsättning).

OBS! De som bokat in träningsmatch som är tänkt att spelas före den 14/6 ombeds att omgående kontakta Bernt G för ombokning! Mail: bernt.gustavsson@gmail.com Telefon: 070 330 81 58

Seniorcuperna (LågenergiHus Herr- och Damcup)

Fr o m den 14/6 är det tillåtet att spela distriktets seniorcuper (LågenergiHus Cup). Hemmalagen ska omgående kontakta sin motståndare och enas om när match kan/ska spelas. Speldag meddelas ÖFF via detta formulär senast den 14/6

Matcherna i första slutspelsomgången (16-delsfinal på herrsidan och kvartsfinal i damcupen) kan spelas i juni/juli om berörda klubbar är överens, men ska vara spelad senast den sista augusti.

Seniorserierna (Dam Div 2-4 och Herr Div 4-6 samt länets utvecklingsserier)

From 14/6 är seriematcher tillåtna att spelas. Utgångspunkten är, som vi tidigare informerat om, att första halvan av serieprogrammen stryks. Matcher som redan är planerade till juni får genomföras enligt tidigare planerat spelschema.

Om ni önskar flytta matchen ska ni senast den 14 juni meddela ÖFF den nya matchtiden via detta dokument.

Har ingen matchändring inkommit till oss den 14/6 så utgår vi från att matcherna spelas enligt tidigare uppgjort spelschema.

Om ni är överens om matchflytt från juni till augusti ska dessa matcher spelas senast den 12 augusti. Vill ni flytta match men inte kan komma överens om ny speldag så fastställer ÖFF nytt speldatum för den aktuella matchen.

OBSERVERA dock att om vi hamnar i den situationen att ÖFF fastställer ny speldag så är detta datum EJ FÖRHANDLINGSBART, så vi vädjar till er att göra allt ni kan för att komma överens innan ni ber ÖFF om hjälp att finna nytt datum för match.

Om ni vill ha ytterligare seriematcher under juni månad så är det tillåtet att tidigarelägga match (från hösten till andra halvan av juni månad). Detta ska också, i så fall, vara meddelat oss senast den 14/6. Matchflyttar fram till den 14/6 är kostnadsfria. Efter 14/6 gäller ordinarie regelverk och tariff för matchändringar, enligt gällande tävlingsbestämmelser.

OBS! Särskilda förutsättningar vad gäller Herr Div 6 M samt Utveckling Elit I dessa serier är tanken att dubbelmatcher ska spelas (i stället för de trippelmöten som fanns inlottade inför den tänkta seriestarten). Dessa båda serier har idag ett antal matcher som idag ligger som uppskjutna i spelprogrammen. Tanken är att dessa matcher ska spelas. Här behöver vi således omgående ett fastställande av NÄR dessa matcher ska spelas. Ni kan alltså själva, tillsammans med er resp motståndare, enas om att spela matcherna i juni, i juli, i augusti eller i september månad, men senast 14 juni önskar vi ha dessa matcher tidsatta och att ni meddelat oss tider för dessa matcher enligt detta dokument.

Juniorserier P/F 16-19 år From 14/6 är seriematcher tillåtet. Matcher planerade till juni får genomföras enligt tidigare planerat spelschema. Om ni önskar flytta matchen ska ni senast den 14 juni meddela ÖFF via denna länk med den nya matchtiden. Vid överens om matchflytt från juni till augusti ska dessa matcher spelas senast den 12 augusti.

Matchflyttar fram till den 14/6 är kostnadsfria, efter 14/6 gäller ordinarie regelverk och kostnad för matchändringar. Efter den 14/6 gäller ordinarie spelschema. Önskar ni flytta matcher från hösten till juni är detta tillåtet, dessa matchändringar meddelas via denna länk senast den 14/6.

DM P/F 19 Matcher i DM P/F 19 som genomförs före 14/6 får genomföras med spelare födda 2002 eller senare. Efter 14/6 är det tillåtet att spela matcherna med spelare födda 2001. När ni kommit överens om speldag meddelar ni ny speltid via denna länk.

Viktiga förutsättningar

• Gällande publik på matcherna Förening bör begränsa antalet personer i och kring tävling eller träningen och även där helt undanbe sig publik, t ex föräldrar. När det gäller enstaka matcher i en serie, eller liknande tävlingsmässigt upplägg, ska varje match ses som en (1) offentlig tillställning för sig, där hemmaföreningen är ansvarig anordnare. Detta gäller även om det samtidigt spelas flera matcher på samma fotbollsplan eller idrottsanläggning. I dessa fall ska alltså förbudet mot mer än 50 åskådare räknas för varje match för sig.

• Uppmana till att, om möjligt, byta om hemma före och efter aktiviteter och undvik gemensam dusch

• Vid samåkning – ta hellre gärna några extra bilar än att packa bilarna fulla med passagerare • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv

• Aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk

• Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan. Idrott och träning kan/ska därför fortsätta

• Aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Undvik tex high five före och efter match. Undvik nyttjande av "eskortspelare" vid inmarsch. Undvik "line up" o s v samt undvik kramar och nära kroppskontakt vid målfirande o s v.

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Vid bekräftad Covid-19 ska det dessutom ha gått minst sju dygn sedan insjuknandet. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien

• En föreningsarrangerad cup eller ett s.k. poolspel (sammandrag) med flera matcher, där en förening utsetts som värd (anordnare) för poolspelet, kan sammandraget komma att betraktas som en offentlig tillställning, där det totala åskådarantalet i hela cupen/poolspelet inte får överstiga 50 vid varje givet tillfälle.

EV FRÅGOR besvaras av

Tjonne (tjonne.andersson@idrottostergotland.se) – när det gäller seniorfotboll Carro (carro.phalen@idrottostergotland.se) – då det gäller barn-, ungdoms- och juniorfotboll

OBSERVERA att ÖFF-personalen fortfarande är permitterad, varför svar kan dröja ett antal dagar!

LYCKA TILL både med er planering och genomförandet av årets tävlingsmatcher!

Med vänliga hälsningar ÖFF:s TUK (Tävlingsutvecklingskommitté) via kansliets tävlingsansvariga

För er som vill läsa mer kring SvFF:s riktlinjer och råd så kan ni ta del av det senaste här: länk