Barns fotboll i fokus på ny digital arena

Nu på lördag den 5 september är det premiär för RF-SISU Utbildningsarena. Flera idrotter, samma dag, på samma arena med livesändning under ledning av Vinterstudioprofilen Johanna Ojala. Under Östergötlands Fotbollförbunds (ÖFF) punkt kommer fotboll på barn och ungas villkor vara i fokus. Garanterat intressant för alla ledare och föräldrar!

- När Corona slog till mot idrotten fick vi ställa om till digitalt och den här idén om att samla fler idrotter växte fram som ett nytt och modernt grepp kring utbildning och inspiration. Vi har mycket att lära av varandra och möter många gånger samma utmaningar, om än i olika sammanhang. Vi från ÖFF:s sida kommer lyfta barn och ungdomsperspektivet. Det är en fråga som verkligen är på agendan när bland annat Barnkonventionen har blivit lag, säger Johan Thorén, utvecklingskonsulent på Östergötlands Fotbollförbund.

Utvecklad fotboll till en helhet

Svensk fotboll har gjort en rejäl omställning senaste åren. Numera finns det helt nya nationella spelformer, en ny tränarutbildning samt en moderniserad spelarutbilning där allt hänger samman som en helhet. Som grund för allt finns "Spela, lek och lär" – inriktningen för barn och ungdomsfotboll.

- Jag ser fram emot att delta på RF-SISU Utbildningsarena som är ett spännande upplägg. Under fotbollens programpunkt ska vi diskutera vad Spela, lek och lär innebär i teorin och praktiskt på plan. Vi kommer att titta på filmer där barn svarar på frågor om varför och hur de vill spela fotboll. Vi reflekterar sedan över svaren och hur vi vuxna kan bidra till att fotbollen blir så rolig som möjligt för barn och ungdomar så att de inte slutar spela. Vi tror det kommer bli mycket spännande, intressant och viktigt för alla föräldrar och ledare inom fotbollen, säger Gunnar Pettersson, barn och ungdomsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Erfarenheter från en utvecklingsresa

Förutom filmer där barn och ungdomar ger sin syn på fotbollen finns även en spelare som gått hela vägen från barn och juniorfotboll till elitnivå inom fotbollen på plats i studion. Ella Degerstedt kommer dela med sig av kunskaper, insikter och erfarenheter.

- Det ska bli kul att vara med att få prata fotboll och om mina erfarenheter från både på och utanför planen. Jag spelat fotboll hela mitt liv och även varit del i ÖFF:s läger och distriktslag. Fotbollen har gett mig så många positiva upplevelser, men även vissa tråkiga händelser och motgångar. Det kan vara intressant att höra för vuxna som har barn som spelar fotboll, säger Ella Degerstedt, som nu till till vardags spelar i Kvarnsvedens IF i Elitettan efter att ha spelat i föreningar som IFK Norrköping, Linköpings FC och moderföreningen Västra Husby.

Fotbollen medverkar tillsammans med representanter för Ishockeyn, Innebandyn, Ridsporten och Korpen under flera intressanta programpunkter. Frågor som hållbart idrottande, kraften i unga ledare, jämställdhet, hur värderar vi och når framgång i föreningar kommer tas upp i föredrag och paneldiskussioner.

Länk till program och livestream

Livesändningen startar kl 10.00 och fotbollens punk är ca kl 10.10 – 11.20. Du kan följa sändningen från klubbhuset, fotbollsplanen eller frukostbordet på egen hand eller varför inte tillsammans i ledar- och föräldragruppen fysiskt eller digitalt. VARMT VÄLKOMNA!

Klicka på länken nedan för att komma till hela programmet och länk till livesändningen.
https://www.rfsisu.se/ostergotland/Nyheter/Aktuellt/utbildningsarenan-fleraidrotterolikaamnensammaarena2