Dags att avsluta fotbollssäsongen

ÖFF vädjar härmed till alla länets lag, att ha respekt för satsningen på "Respekt i fotboll" som alla föreningar ställt sig bakom inför denna säsong.

Höstomgången har nu kommit igång i de allra flesta serier. Om ett par månader vet vi vilka lag som avancerar till högre serienivå, respektive vilka lag som tvingas kliva ner en nivå inför fotbollsåret 2018.

Så här i inledningen av höstspelet vill vi önska era lag lycka till och samtidigt som vi vädjar till er att verkligen ha respekt för satsningen på "Respekt i fotboll" som alla föreningar ställt sig bakom. Tyvärr har vi under våren kunnat se att den tråkiga trenden med glåpord och onödiga kommentarer rent generellt fortsätter med i stort sett oförändrad intensitet. Speciellt utsatta är våra domare som allt för ofta blir kallade både det ena och det andra.

Att sitta vid ett representantskaps- eller spelordningsmöte tillsammans med övriga föreningar och ta avstånd från dessa tråkiga inslag i vår fotboll, verkar vara en helt annan sak än att sedan omsätta det vi alla är överens om ute på planen. Detta gäller självklart inte alla, men ni som vet med er att ni har dessa bekymmer vill vi vädja till att verkligen ta detta på allvar.

Vi hoppas nu att ni vill diskutera det här med era spelare. Det är inte bara tråkigt för den eller de som utsätts för dessa onödiga kommentarer. En annan aspekt är att vi lever i en tid där antalet spelare minskar och vi får även signaler från föreningar att det allt hårdare klimatet runt våra matcher får en och annan att sluta i förtid. Det har fotbollen inte råd med.

Kanske kan det vara på sin plats att avsätta lite tid någon träningskväll för att prata om hur just er förening kan bidra till en trivsam atmosfär på och runt våra matcher. Kanske kan det även vara en god idé att prata om det här med de supportrar som följer er på matcher runt om i distriktet.

Nu står inte dessa bekymmer i någon som helst proportion till allt det trivsamma som en fotbollsmatch innebär. Men vi vill ändå be er att försöka bidra till att fotbollssäsongen 2017 genomförs så trivsamt som möjligt för oss alla.

Ps Vi har inför detta jubileumsår tagit fram en film (se bifogad länk) för spelare, ledare och föräldrar samt ett litet arbetsmaterial för föreningens ledare (se bifogad länk).

Östergötlands Fotbollförbund
Tävlingskommittén

Kjell Augustsson
Ordförande