Dags att ta RIF-budskapet på allvar

Vi har inom östgötafotbollen bestämt oss för att aktivt jobba med Respekt i Fotboll, något som också många föreningar och domare gör! För att förstärka det viktiga arbetet lanserar vi nu en ny hemsida för Respekt i Fotboll och uppmanar alla föreningar att inför höststarten förmedla ut budskapet till alla inom fotbollsfamiljen. Se nedan:

Respekt i Fotboll ... gäller nu oss ALLA!

Kampanjen "Respekt i Fotboll" har nu pågått under flera år. Till en början kunde vi se att satsningen gav resultat och antalet röda kort sjönk för varje år. Men under 2016 har antalet röda kort ökat i en omfattning att man nästan måste ifrågasätta om klubbarna, dess ledare och spelare verkligen tar det här med respekt för varandra inom fotbollen på allvar.

Att komma tillrätta med de avarter som bristande respekt innebär är, om inte en överlevnadsfråga, så åtminstone en avgörande faktor för att fotbollen ska kunna behålla sin ställning och kunna rekrytera nya utövare. Inte minst rekryteringen av domare blir allt svårare. Att inte kunna rekrytera domare för att ambitiösa tjejer och killar som dömer tvingas utstå förnedrande kommentarer och rena kränkningar är ju obegripligt.

Tänk om varje spelare skulle utsättas för dessa ilskna kommentarer efter en missad passning, en snedspark, eller en missad målchans. Att bli kallad idiot när man håller på med något som är kul. Hur kul blir det? Sedan har vi alla dessa supportrar långt ner i seriesystemet som bidrar till att göra livet till ett litet helsike för våra domare.

Det här med respekt i fotboll är ett ansvar för oss alla inom fotbollsfamiljen. Från ÖFF försöker vi så gott vi kan med olika satsningar för att förbättra tonläget på och utanför planerna. Men tyvärr känns det inte som om vi har fullt stöd från alla inom samma fotbollsfamilj. Föreningarna måste kunna ta ett mycket större ansvar. Har man spelare, ledare och supportrar som så uppenbart bryter mot den respekt för varandra som vi vid olika möten varit överens om, behöver det inte nödvändigtvis vara domarna som med sina röda kort visar ut berörda personer. Föreningarna skulle kunna vara mycket tydligare med vad som förväntas av de som representerar föreningen.

Föreningarna måste visa var man står genom att markera mot enskilda individer. Kanske hitta riktlinjer som gäller för personer som inte visar den respekt vi eftersträvar. Tydligare visa att de som inte följer föreningens riktlinjer helt enkelt inte får vara med. Ytterst är det ju den egna föreningen som drabbas när spelare får syna domarens röda kort. Att det inom fotbollen blir ett och annat rött kort måste vi nog leva med, men att en så stor del av dessa röda kort kommer efter tjat, gnäll och onödiga kommentarer, borde vi tillsammans kunna komma tillrätta med.

Avslutningsvis vill jag tillönska alla föreningar en trivsam fotbollshöst. Men jag vill också vädja till alla som ännu inte engagerat sig så mycket i respekt i fotboll att ta frågan på lite större allvar än vad som hitintills varit fallet.

Östergötlands Fotbollförbund
Tävlingskommittén

Kjell Augustsson
Ordförande