Respekt i fotboll börjar ge resultat!

Nu kan vi med stor säkerhet säga att vi ser ett positivt resultat av vår gemensamma satsning under rubriken "Respekt i fotboll".

Vi är nu inne på den tredje säsongen med denna målmedvetna satsning för en renare fotboll och en ännu trevligare atmosfär på och kring våra fotbollsplaner. Att budskapet har nått fram till klubbar, ledare, spelare och publik har vi många indikationer på.

Till dags datum har hela 60 föreningar anmält vem som är deras RIF-ambassadör. Vi räknar med att den siffran stiger i takt med att kunskapen om RIF-arbetet tilltar.

Hittills har tio ungdomslag redovisat och fullföljt sina åtaganden och bl a tagit fram sina ledstjärnor för hur man vill uppträda på och utanför planen. Som belöning för detta har de fått möjlighet att gratis se Allsvensk fotboll med IFK Norrköping, Åtvidaberg eller LFC.

Tre föreningar har redan nått fram till en s k certifiering inom Respekt i Fotboll. Det är Tallboda, IFK Norrköping (19/7) och Rimforsa, men fler är på gång. Det betyder att de med marginal har genomfört hela den "RIF-lista" som ÖFF har presenterat. Belöningen är ett diplom och lite andra gåvor som gärna delas ut under högtidliga former i anslutning till någon av föreningens hemmamatcher. Tänk på att RIF-certifieringen kan vara ett verktyg när föreningen söker nya samarbetspartners eller sponsorer.

Hur ser det då ut på våra fotbollsplaner? Jo, vi kan konstatera att många av de åtgärder som vi gemensamt diskuterat oss fram till inom ramen för Respekt i fotboll, är inarbetade och känns självklara idag. Vi har också färsk statistik som säger att antalet grova förseelser har sjunkit drastiskt våren 2015, jämfört med 2014. Det var 81 st. förseelser så här långt förra året men den siffran har sjunkit till 60. En minskning med 25 % med andra ord.

Det allra viktigaste tecknet på att vi är på rätt väg är ändå alla de vittnesmål vi får från ledare på såväl senior- som ungdomssidan:

-"Det är mycket trevligare och vänligare klimat kring matcherna nu för tiden"

Ett stort TACK till alla som har bidragit till detta!

Östergötlands Fotbollförbund

Anders Bengtson
ÖFF:s RIF-ansvarige