Respekt i fotboll inför säsongen 2015

ÖFFs satsning för en positivare och trevligare fotboll runt om i länet, under devisen "Respekt i fotboll", rullar oförtrutet vidare.

Uppmuntrade av viss framgång och vittnesmål om en tydlig attitydförändring inom vissa områden tar vi nya tag inför den säsong som står för dörren.

Att många distrikt kopierar våra idéer och intentioner ser vi som ett kvitto på att vi går i bräschen och i viss mån leder utvecklingen mot en bättre och renare fotbollsmiljö.

Huvuddragen i vår satsning är de samma men vi kryddar med ett par nya aktiviteter. För föreningarna har vi profilerat fem aktiviteter som vi både och hoppas och har stora förväntningar på att man tar på fullaste allvar. Att alla tar den s k RIF-cermonin i beaktande samt att klubbarna jobbar med sina värdegrundsfrågor är ingen nyhet längre utan kan idag betraktas som självklarheter för de flesta. Att alla lag har en dialog med en domarrepresentant före säsongen borde också var en inarbetad självklarhet idag.

Nytt för i år är att alla klubbar ska utse en RIF-ambassadör som får ett övergripande ansvar för föreningens RIF-arbete och samtidigt är länken mellan förbundet och klubben.

Vill vi också att man till varje match utser en lagvärd, som anges på laguppställningen, som har ett ansvar för att matchen genomförs i sann RIF-anda.

Du kan läsa mer om arbetet kring "Respekt i fotboll" på ÖFFs hemsida (under rubriken Respekt i fotboll).

Vi tar med andra ord små steg framåt men om alla hörsammar dessa uppmaningar och lever upp till intentionerna i vår 10-punktslista så tar vi gemensamt ett jättekliv mot en ännu trevligare och framgångsrikare fotboll i Östergötland.

För Östergötlands Fotbollförbund

Anders Bengtson
Styrelseledamot