I Östergötland har vi Respekt i Fotboll

Vi kan idag meddela att ca 50 östgötaföreningar redan utsett sina ambassadörer för arbetet med Respekt i Fotboll för säsongen 2015.

Välkommen till ditt uppdrag som RIF-ambassadör i din förening!

För att på bred front kunna nå ut till alla våra lag, vänder vi oss härmed till Dig som utsetts till RIF-ambassadör* eller är ordförande i Din förening och ber om hjälp!

Inom fotbollsfamiljen har vi informerat och diskuterat Respekt i Fotboll (RIF) i olika sammanhang och fastställt de åtagande som gäller inom östgötafotbollen kommande säsong.

Värt att notera är att vi fortsätter vårt samarbete med Länsförsäkringar Östgöta och SISU Idrottsutbildarna.

Vi skulle uppskatta mycket om alla ungdomslag jobbar igenom ett enklare frågeformulär (som bifogas detta mejl), där man tar ställning till frågor som exempelvis hur vi vill ha det i samband med våra matcher. Frågeformulären fylls i av Era lag och skickas in till ÖFF under våren.

De ungdomslag som skickar in sina RIF-jobb till ÖFF, får gå gratis med hela sitt lag och se en match under säsongen 2015 med IFK Norrköping, Åtvidabergs FF eller Linköpings FC, (dock inte någon av derbymatcherna)!

Följande gäller före match i alla östgötaserier administrerade av ÖFF:

– Alla lag genomför innan avspark en s k "High five" eller handhälsning, enligt UEFA- modell.

– Representant för hemmalaget (speaker, spelare, kapten, ledare) läser innan match upp följande tre påståenden från "Respekt i Fotboll":

* Vi respekterar våra medspelare och motspelare

* Vi respekterar domaren

* Vi respekterar spelet

ÖFF och SISU har tillsammans tagit fram ett kort "Välkommen till matchen" som delas ut till all publik inom ungdomsfotbollen:

* Stötta spelarna, men låta ledarna instruera!

* Respektera alltid domarens beslut!

* Föregå med gott exempel. Tänk på Ditt språk och klaga inte på spelare eller domare!

Dessa kort kan hämtas hos ÖFF (Carl Holeby carl.holeby@osterg.rf.se 070-456 85 83) eller på SISU-kontoren i Norrköping (Kjell Storm kjell@sisu.nu 010-476 50 38), Linköping (Mikael Kempe mikael@sisu.nu 010-476 50 36), Mjölby (Jonas Phil jonas@sisu.nu 010-476 50 42) och Motala (Hans Wetterhall hans@sisu.nu)

Nytt för i år är att alla lag ska utse en lagvärd till varje match (som anges på laguppställningen). Lagvärden har ett ansvar för att matchen genomförs i sann RIF-anda!

Er förening har möjlighet att bli "Respekt i fotboll-certifierade" De föreningar som blir certifierade kommer att få ett intyg att sätta upp i klubbrummet samt en digital version till hemsidan. Föreningen får även välja mellan att få en förenings-Roll up eller RIF-schablon till tryck av tröjor.

För att bli certifierad ska föreningen ha genomfört följande punkter:

– Tagit fram ledstjärnor i alla sina lag.

– Genomfört en träff med domare i ämnet RIF.

– Inneha en värdegrund som följer RIF samt ha en policy för hantering av sociala medier.

Om Ni önskar bli certifierade så är Ni välkomna att höra av Er till någon av oss nedan.

Ett stort TACK för Ert engagemang för dessa viktiga frågor!

Ps. Om Ni ännu inte anmält någon RIF-ambassadör* för Er förening, så kan Ni fortfarande göra det genom att mejla (namna + e-post) till Carl Holeby carl.holeby@osterg.rf.se

Med fotbollsvänlig vårhälsning
Östergötlands Fotbollförbund

Anders Bengtson
ordförande i arbetsgruppen för RIF
anders.bengtson@motala.se
072-246 28 70

Thomas Kölnäs
kanslichef
thomas.kolnas@osterg.rf.se
010-476 50 60

Bilagor: Upprop inför säsongen 2015, ÖFF:s handslingsprogram för 2015, RIF-ambassadör 2015 och Frågor att jobba med inom ungdomsfotbollen.