Nivå 4, 15-19 år

Nivå 4 enligt spelarutbildningsplanen är ungdomar 15-19 år. På den här nivån förbereds spelarna för seniorfotboll och alla matcher spelas med 11-manna.

Träning på nivå 4
På nivå 4 har spelarna utvecklat förmågan att uppfatta vad som händer omkring dom fullt ut. Man kan i större utsträckning träna taktik som rör hela laget och man kan t.ex. skilja mellan hur laget ska agera vid kontring jämfört med speluppbyggnad.

Matcher på nivå 4
Alla matcher som spelas som 11-manna och det är på den här nivån möjligt att kvalificera sig för pojkallsvenskan för killar och för flickor finns serien "svenska spel F19" för lag som har kommit extra långt i sin utveckling. ÖFF arrangerar juniorserier dit alla lag kan anmäla sig och där man försöker göra serier som innebär att det blir så jämna matcher som möjligt.

Utbildningsmaterial
ÖFF har tagit fram häften med färdiga träningar och tips på hur man hanterar matcherna för respektive nivå. Häftet för nivå 4 finns på länken:

Spelarutbildningsplan ÖFF Nivå 4

ÖFF: s häften baseras på SvFF: s teori. På länken hittar du det teoretiska materialet från SvFF:
Nivå 4 SvFF

ÖFF har två utbildningskoncept för nivå 4 på tre timmar var. Utbildningarna består av 1,5 h teori och 1,5 h praktik med övningstrupp och genomförs hos de föreningar som önskar. På nivå 4 finns följande utbildningar:
- Att leda laget i träning
- Att leda laget i match

Kontakta Stefan Strandberg på ÖFF: s kansli om du vill veta mera om utbildningarna eller beställa en utbildning till er förening. Stefans kontaktuppgifter är 010-476 50 65 eller stefan.strandberg@osterg.rf.se

SvFF: s ledarutbildning
Förutom utbildningarna i spelarutbildningsplanen så bör man ha genomfört C-diplom och B-diplom ungdom för att vara ledare på nivå 4. Utbildningarna är nya och C-diplom kurserna börjar att genomföras under våren 2015 och B-diplom kurserna hösten 2015. På länken finns information om ledarutbildningar i Östergötland:
Ledarutbildningar i Östergötland

Kompletternade verksamhet
På nivå 4 rekommenderar vi att spelarna introduceras i olika ledarroller inom fotbollen. Spelarna kan t.ex. utbilda sig till domare, delta i någon föreningskommitté eller gå en grundläggande ledarutbildning och delta som ledare i Landslagets Fotbollsskola eller hjälpa till i något yngre lag i föreningen. Framstående unga ledare kan få möjlighet att jobba på ÖFF: s läger.