Nivå 3, 12-15 år

Nivå 3 enligt spelarutbildningsplanen är barn/ungdomar 12-15 år. Under den här nivån så går man från 7-manna fotboll till 11-manna fotboll via ett år med 9-manna fotboll.

Träning på nivå 3
På den här nivån har ungdomarna utvecklat sin förmåga att uppfatta vad som händer omkring dom. De klarar av att samarbete i större enheter som t.ex. en lagdel. Därför kan man nu lägga allt större fokus kring grundförutsättningarna i anfallsspel och försvarsspel.

Matcher på nivå 3
12 är en en övergång från nivå 2 till 3 och då spelar man 7-manna fotboll. 13-åringar spelar 9-manna fotboll och här introduceras offside regeln. 14-15 åringar spelar 11-manna fotboll och här är det vanligt att man blandar en del mellan olika åldrar, dels för att få ihop lag för 11-manna spel men även för att ge spelarna möjlighet att spela mot spelare som är ungefär lika utvecklade då den fysiska mognaden i den här åldern och skiljer mycket mellan olika spelare.

Utbildningsmaterial
ÖFF har tagit fram häften för varje nivå med färdiga träningar och grundläggande information om matcher för varje nivå. Häftet för nivå 3 finns på länken:

Spelarutbildningsplan ÖFF Nivå 3

ÖFF: s häften bygger på SvFF: s teori för nivån. På länken hittar du det teoretiska materialet från SvFF:
Nivå 3 SvFF

ÖFF har två utbildningskoncept för nivå 3 på tre timmar var. Utbildnignarna genomförs hos de föreningar som önskar. Utbildningarna består av ca 1,5 h teori och 1,5 h praktik med övningstrupp från föreningen. ÖFF erbjuder följande utbildningar:
- Att leda laget i träning
- Att leda laget i match

Kontakta Stefan Strandberg på ÖFF: s kansli om ni vill veta mera om utbildningarna eller beställa ett besök. Stefans kontaktuppgifter är 010-476 50 65 eller stefan.strandberg@osterg.rf.se Utbildningarna kan finansieras genom Idrottslyftet.

SvFF: s ledarutbildning
Förutom utbildningarna i spelarutbildningsplanen så bör man som ledare för ungdomar på nivå 3 har genomgått SvFF: s kurser C-diplom och B-diplom ungdom. Kurserna är nya för 2015 och B-diplom ungdom kommer att arrangeras för första gången i Östergötland hösten 2015. På länken finns information om ledarutbildningar i Östergötland:
Ledarutbildningar i Östergötland

Kompletterande verksamhet
Under nivå 3 kan man åka på ÖFF: s läger. För 12-14 åringar arrangeras de traditionsenliga utbildningslägren som årligen lockar ca 1000 spelare. För äldre spelare arrangeras mer specialicerade i form av positionsläger (särskilda läger för målvakter, backar, mittfältare och forwards) och individuellt läger (du får innan lägret ange vad du vill träna på). Lägren arrangers under diverse skollov. På länken kan du läsa mer om ÖFF: s läger:
ÖFF: s läger