Nivå 2, 9-12 år

Nivå 2 enligt spelarutbildningsplanen är barn 9-12 år. 9 år är en övergång från nivå 1 till nivå 2 och då spelar man 5-manna fotboll. 10-12 åringar spelar 7-manna fotboll utan resultatuppföljning.

Träning på nivå 2
På den här nivån börjar spelarna att uppfatta vad som händer omkring dom och därför är det lagom att introducera passningsspel och markering. Fokus bär fortfarande ligga på lekfulla övningar med hög aktivitet och många bollkontakter.

Matcher på nivå 2
10-12 åringar spelar 7-manna fotboll utan resultatuppföljning. ÖFF rekommenderar även att man deltar i någon cup på sommaren, vilket brukar inspirera spelarna till fortsatt fotbollsspelande.

Utbildningsmaterial
ÖFF har tagit fram häften med färdiga träningar och grundläggande information om matcher för varje nivå. Häftet för nivå 2 finns på länken:

Spelarutbildningsplan ÖFF Nivå 2

ÖFF: s häften bygger på SvFF: s teori för nivån. På länken hittar du det teoretiska materialet från SvFF:
Nivå 2 SvFF

ÖFF har två utbildningskoncept för nivån på tre timmar var. Utbildningarna genomförs hos de föreningar som önskar. Utbildningarna består av ca 1,5 h teori och 1,5 h praktik där något lag från föreningen är övningstrupp. ÖFF erbjuder följande utbildningar:
- Att leda laget i träning
- Att leda laget i match

Om ni vill veta mera om utbildningarna eller vill beställa en utbildning i er förening så kontaktar ni Stefan Strandberg på ÖFF: s kansli. 010-476 50 65 alt. stefan.strandberg@osterg.rf.se Utbildningarna kan finansieras genom Idrottslyftet.

SvFF: s ledarutbildning
Förutom utbildningarna i spelarutbildningsplanen så bör ledare på nivå 2 har gått C-diplom som är det första steget i Svenska Fotbollförbundets ledarutbildning. Utbildningen arrangeras i distriktet vid flera tillfällen under året och kan även arrangeras av klubbar med start februari 2015. På länken finns information om ledarutbildningar i Östergötland:
Ledarutbildningar i Östergötland

Kompletterande verksamhet
Landslagets Fotbollsskola är ett bra komplement till den ordinarie träningen på Nivå 2. Vem som helst kan anmäla sig till Landslagets Fotbollsskola då den syftar både till att inspirera de som redan spelar fotboll och till att ge nya barn chansen att prova på fotboll. På länken finns mer information om Landslagets Fotbollsskola:
Landslagets Fotbollsskola

Vid 12-års ålder kan man även åka på ÖFF: s läger. Under lägren får man träna och spela enligt spelarutbildningsplanen med ÖFF: s instruktörer. Under lägren lär man även känna spelare från andra klubbar, vilket gör att matcherna mot andra lag sedan blir roligare. Att bli kompis med sina motståndare är även en viktig del i ÖFF: s arbete med Respekt i fotboll. Mer information om lägren finns på länken:
ÖFF: s läger