Nivå 1, 6-9 år

Nivå 1 enligt spelarutbildningsplanen är barn 6-9 år och man har valt att kalla den för "fotbollsglädje". I åldrarna 6-7 år arrangerar ÖFF inte några matcher. I åldrarna 8-9 år arrangeras däremot sammandrag i 5-manna fotboll.

Träning på nivå 1
På den här nivån har spelarna svårt att uppfatta vad som händer omkring dom och man ser därför ofta att t.ex. alla spelare springer efter bollen. Det här gör även att spelarna har svårt för att bedriva ett passningsspel och fokus bör därför istället ligga på "jag och bollen" där spelarna får fokusera på att lära sig att finta, dribbla och driva genom lekfulla övningar.

Matcher på nivå 1
Matchsspelet börjar vid 8-års ålder och arrangeras som sammandrag för 8-9 åringar. Syftet med att spela sammandrag istället för ett traditionellt seriespel är att spelarna i den här unga åldern inte ska bli låsta till att spela match varje helg. På nivå 1 sker ingen resultatuppföljning och 100 % fokus bör istället läggas på utveckling och utbildning av spelarna. Alla matcher i sammansdragen spelas med 5 spelare på planen (5-manna) för att spelarna ska få många bollkontakter.

En del klubbar väljer att spela träningsmatcher redan vid 6-7 års ålder och till dom rekommenderar vi att spela matcherna med 3 spelare på planen (3-manna).

Utbildningsmaterial
ÖFF har tagit fram häften med exempel på färdiga träningar och grundläggande information om matcher för varje nivå. På nivå 1 finns det två häften. Ett för 6-7 åringar som vi har valt att kalla för "fotbollsglädje" och ett för 8-9 åringar som vi kallar för nivå 1. Häftena finns på länkarna nedan:

Spelarutbildningsplan fotbollsglädje, 6-7 år

Spelarutbildningsplan Nivå 1, 8-9 år

ÖFF: s material baseras på Svenska Fotbollförbundets teori för nivån. På länken hittar du det teoretiska materialet ifrån SvFF:
fogis.se/spelarutbildningsplan/niva-1/

ÖFF har tre utbildningskoncept för nivån på tre timmar var som genomförs hos de föreningar som önskar. Utbildningarna består av ca 1,5 h teori och 1,5 h praktik där något lag från arrangerande förening är övningstrupp. ÖFF erbjuder följande tre utbildningar:
- Aktiv start (lämplig för ledare och föräldrar till 5-7 åringar)
- Att leda laget i träning (lämplig för ledare i 8-9 års lag)
- Att leda laget i match (lämplig för ledare i 8-9 års lag)

Om ni vill veta mera om utbildningarna eller vill beställa en utbildning i er förening så kontaktar ni Stefan Strandberg på ÖFF: s kansli. 010-476 50 65 alt. stefan.strandberg@osterg.rf.se Utbildningarna kan finansieras genom Idrottslyftet.

SvFF: s ledarutbildning
Förutom utbildningarna i spelarutbildningsplanen så bör ledare för 8-9 åringar ha gått C-diplom som är det första steget i Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning. Utbildningen arrangeras i distriktet vid flera tillfällen under året och kan även arrangeras av klubbar med start februari 2015. På länken finns mer information om ledarutbildningar i Östergötland:
Ledarutbildningar Östergötland

Komplemeterande verksamhet
Ett bra komplement till den ordinarie träningen på nivå 1 är att delta i Landslagets Fotbollsskola. Varje förening i Sverige kan arrangera Landslagets Fotbollsskola med sitt egna upplägg. Under 2014 arrangerade 39 föreningar i Östergötland Landslagets Fotbollsskola. Landslagets Fotbollsskola är ett sätt att inspirera de som redan spelar fotboll men även ett sätt att låta nya spelare prova på fotboll. Mer information om Landslagets Fotbollsskola och hur man anmäler sig finns på länken:
S.U.P. Landslagets Fotbollsskola 2016