Målvaktsinspiratörer

Målvakterna har en viktig roll i alla lag och det är viktigt att de får uppmärksamhet och feedback under träningar och matcher i sina lag. För att säkerställa detta driver ÖFF projektet målvaktsinspiratörer.

Det är viktigt för alla i laget att det finns målvakter i både träning och match. T.ex. så blir det mycket roligare även för utespelarna att spela tvåmål på träning om det finns minst två målvakter i laget. ÖFF uppmuntrar därför alla lag att ha utse minst en målvaktsinspiratör i ledarstaben. Ledaren som är målvaktsinpiratör behöver inte vara så kunnig i målvaktsspel utan den viktigaste uppgiften är att uppmärksamma och berömma lagets målvakter i träningar och matcher. Det är annars lätt att målvakten glöms bort i den kollektiva träningen.

Utbildningar
Utbildningar arrangeras runt om i distriktet under säsongen. Kontakta ÖFF om ni vill ha en egen utbildning i er klubb. Planerade utbildningar hittar finns på länken:
Ledarutbildningar i Östergötland

Antal målvakter i lagen

För att säkerställa att man har målvakter även i de äldre åldrarna är det viktigt att man inte för tidigt bestämmer sig för bara en eller två målvakter i barn- och ungdomslag. ÖFF: s rekommendationer för målvakter i lagen är därför följande:
Nivå 1
- Alla som vill turas om att vara målvakt i träning och match.
- Målvaktsträning för alla är del av den ordinarie träningen.
Nivå 2
- Alla som vill turas om att vara målvakt i träning och match.
- Målvaktsträning för alla är del av den ordinarie träningen.
- Särskild målvaktsträning för de som vill arrangeras 1-2 gånger i månaden.
Nivå 3
- 3 målvakter per lag turas om att vara målvakt i match. Målvakterna spelar ute när de inte är målvakt.
- Målvaktsträning som uppvärmning 1-2 gånger i veckan och särskilda instruktioner för målvakt under lagträningen.
Nivå 4
- 2 målvakter per lag spelar varannan match. Målvakterna spelar ute när de inte är målvakt.
- Målvaktsträning är del av varje träning och särskild instruktion för målvakter finns alltid med i lagträningen. Notera att en del målvaktsegenskaper som t.ex. tillbakaspel tränas bäst tillsammans med utespelarna.

För att få behålla målvakterna inom fotbollen är det viktigt att de i stor utsträckning får träna med sina kompisar som är utespelare. Tänk på att målvakten oftast kan delta i samma övningar som utespelarna men med en särskild roll och särskilda instruktioner.