Spelarutbildningsplanen

Den kanske viktigaste aspekten för att fotbollen ska få behålla flera spelare längre är att det är bra och rolig verksamhet i lagen under träningar och matcher. Därför tog Svenska Fotbollförbundet 2013 fram en spelarutbildningsplan för att visa hur man bör träna och spela i olika åldrar. Östergötlands Fotbollförbund har sedan dess jobbat hårt med att implementera spelarutbildningsplanen både i sin egen verksamhet och hos föreningarna.

De fyra nivåerna
Hur man bör hantera träningar och matcher varierar beroende på hur gamla barn/ungdomar man tränar. Därför har Svenska Fotbollförbundet delat in planen i fyra nivåer och ni kan läsa mer om varje nivå i menyn till vänster. ÖFF har även tagit fram ett häfte med exempel på bra träning för varje nivå. Ni hittar häftena under respektive nivå i vänsterspalten samt på länkarna nedan:

S.U.P. ÖFF Landslagets Fotbollsskola

S.U.P. ÖFF Fotbollsglädje, 6-7 år

S.U.P. ÖFF Nivå 1, 8-9 år

S.U.P. ÖFF Nivå 2, 9-12 år

S.U.P ÖFF Nivå 3, 12-15 år

S.U.P. ÖFF Nivå 4, 15-19 år

För varje nivå finns det även särskilda utbildningar framtagna av ÖFF. Varje utbildning tar tre timmar och består av både teori och praktik och genomförs hemma hos föreningar som så önskar. Temana är "att leda laget i träning" eller "att leda laget i match". Dessutom finns utbildningen "fotbollsglädje" som riktar sig till föräldrar och ledare till 6-7-åriga barn samt utbildningen Landslagets Fotbollsskola" som riktar sig till ledare för sommarfotbollsskolor.

En långsiktig uppföljning
För att skapa ett hållbart arbete med spelarutbildningsplanen krävs att föreningen kontinuerligt jobbar med uppföljning av spelarutbildningsplanen i alla sina lag. ÖFF kan stötta i det här arbetet genom projektet "spelarutbildningsplansansvarig". ÖFF driver även projektet "målvaktsinspiratörer" som syftar till att lag och föreningar även jobbar med sina målvakter enligt spelarutbildningsplanen. Mer om de här projekten kan ni också läsa i menyn till vänster.

Kontakta Stefan Strandberg på ÖFF: s kansli om ni vill komma igång med spelarutbildningsplanen i ert lag/förening. Mail stefan.strandberg@osterg.rf se Tel 010-476 50 65.

Tack till vår utvecklingspartner HOLMEN som skapar förutsättningar för mer Spelarutbildning!