Konferens om idrott och kultur i samspel

Den 14 mars arrangerar projektet Läskickar en kunskapsdag på temat idrott, kultur och läsfrämjande. Vi kommer bland annat få lyssna på kulturcoachen som gör att Östersunds FK arbetar metodiskt med kultur för att vinna fler matcher.

IDROTT, KULTUR OCH LÄSFRÄMJANDE
- En kunskapsdag om att tänka i nya vanor

Idrotten och biblioteken befinner sig båda i en förändringsresa. Fler barn slutar idrotta i allt tidigare ålder. Läsningen minskar bland barn och vuxna. I förlängningen problem för folkhälsan och demokratin. Samtidigt finns en rad goda exempel på hur utvecklingen kan vändas. Välkommen till en kunskaps- och inspirationsdag som riktar sig till dig som jobbar på bibliotek och inom idrottsrörelsen. Vi checkar in tillsammans med dig!

Här kan ni LADDA NER INBJUDAN som pdf

MEDVERKANDE I PROGRAMMET

KARIN WAHLÉN - Kulturcoach i Östersunds FK Karin kommer berätta den fantastiska historien om hur "kulturklubben" Östersunds FK gick från att spela division 2 till att möta topplag i Europa. Hur klubben använder kulturen som strategisk metod för att vinna fler matcher.

JENNIFER WEGERUP - Sportjournalist och aktiv fotbollsmamma Jennifer Wegerup är journalist och författare. Hon jobbar för Expressen och italienska Gazzetta dello Sport och har i många år bevakat Zlatan i Milano och Paris och även skrivit en bok om honom. För OLIKA förlag har hon hittills skrivit om Charlotte Rohlin och Olivia Schough och snart kommer en ny bok, om Hedvig Lindahl.

LÄSKICKAR – ett läsfrämjande projekt om fotboll och jämställdhet Läskickar startade som ett läsfrämjande projekt 2016 utifrån metod- och konceptutveckling anpassat till lagidrott på idrottsföreningars och aktivas villkor. Läskickar utgår från jämställdhet, genus och mångfaldsperspektivet och skapar möjligheter till samarbeten för långsiktigt läsfrämjande. OLIKA, SISU Idrottsutbildarna, Östergötlands Fotbollförbund och Regionsbiblioteket berättar om sitt engagemang i projektet.

MARIE TOMIČIĆ - förläggare och författare
Marie är en av grundarna av OLIKA Förlag som under 10 år gett ut böcker som utmanat normer och stereotyper för ökad jämlikhet och jämställdhet. Marie berättar om hur man tog det förhållningssättet in i fotbollens värld vilket banade väg för barnboksserien "Fotbollsstjärnor".

JONAS ANDERSSON - sekreterare i Läsdelegation
Jonas är fil. doktor i litteraturvetenskap, forskare och författare till boken "Med läsning som mål". Utifrån det och i egenskap av sekreterare för Regeringens Läsdelegationen ger han en bild av "Hur mår Läsfrämjandet i Sverige 2017".

JOHAN ANDERBLAD - Kulturrådets Läsambassadör Johan är barnboksförfattare och känd från barnprogrammet Bolibompa. Han är utsedd av Kulturrådet som Läsambassadör med uppdraget att främja läslust och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Johan är även dagens moderator.

INFORMATION
Datum
14 MARS
Tid
9.00-16.00
Plats
HÖRSALEN, Linköpings stadsbibliotek
Kostnad
250 kr inkl. moms (självkostnadspris för fika och lunch)
Anmälan
Maila anmälan till registrering@laskickar.se Uppge namn, organisation samt eventuell specialkost. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsat – anmäl er redan idag. Sista datum 1 mars 2018
Betalning
Betalning kan ske mot faktura, uppge fakturadress.
Betalning kan även göras via bankkort eller swish, se länken
Mer info
www.laskickar.se/seminarium-14-mars/

VARMT VÄLKOMNA!

ARRANGÖRER
Östergötlands Fotbollförbund, SISU Idrottsutbildarna, Regionsbiblioteket och OLIKA.

SAMFINANSIÄR
Kulturrådet