Nominerade till ”Årets Barn och Ungdomsförening”

Svenska Fotbollförbundet utser årligen "Årets Barn och Ungdomsförening" där varje distrikt utser en förening. Östergötlands Fotbollförbund har utsett följande tre kandidater som bedriver en välskött barn- och ungdomsverksamhet; Ringarums IK, Vadstena GIF och IFK Wreta Kloster.

Här är nomineringarna:

RINGARUMS IF
Ringarums IF har senaste åren gjort en stark utvecklingsresa efter en nystart för fyra år sedan. Föreningen ser barn- och ungdomsverksamhet som en av grundpelarna i föreningen. Inriktningen är att så många som möjligt ska fortsätta upp på seniornivå. Genom ett nära samarbete med SISU Idrottsutbildarna har föreningen arbetat med mål och vision, policy och stadgar samt strukturarbete genom att organisera verksamheten i utskott. Tid och engagemang har lagts på att formulera en gemensam målbild.

Från 2014 till 2016 har föreningen ökat antalet medlemmar från 375 till 503 personer. Från att saknat barn och ungdomsverksamhet finns nu cirka 120 barn och 20 ledare. Förutom fotboll omfattar verksamheten innebandy, simskola och gymnastik där 75 procent av alla barn på Ringarums skola deltar i någon av föreningens verksamheter. Föreningen lyfter fram att vilja stå för glädje och gemenskap.

IFK WRETA KLOSTER
IFK Wreta Kloster firade 90 år som förening under 2016. Föreningen arbetar på ett strukturerat och strategiskt sätt för att förstärka föreningens roll. Målbilden inom barn och ungdomsverksamheten är "Få så många att hålla på så länge som möjligt och så bra som möjligt". För att uppnå målet har IFK Wreta Kloster exempelvis satt upp och implementerat spelarutbildningsplan och ledarutvecklingsplan.

Föreningen har via en åtgärdsplan stärkt ekonomin i föreningen genom bland annat ökat antal sponsorer. Det har möjliggjort ett arbete med renovering av anläggningen. För att klara av en mindre förenings utmaningar sker ett samarbete med grannklubben BK Ljungsbro som är under utveckling. Föreningen arbetar med digitala verktyg för administration, kommunikation och utbildning för att vara en modern förening.

VADSTENA GIF
Vadstena GIF har haft en stark utveckling senaste åren med stort fokus på utbildning. Utifrån "Fotbollens spela, lek och lär" har föreningen fått bra organisation av barn och ungdomsfotbollen. Dessutom har det skapats goda förutsättningar för seniorfotbollen och inte minst för damerna. Ett perspektiv av "likavärde" genomsyrar föreningen. Vadstena GIF ligger i framkant och många söker sig till verksamheten som präglas av en familjär känsla och positiv atmosfär.

Det sociala är viktigt för Vadstena GIF som arbetat med finansiering för att utveckla sin anläggning till en mötesplats för barn, unga och vuxna. Vadstena Internationell har inneburit fotboll för ensamkommande flyktingbarn där flera gått in i lag. Föreningen har en jämställd styrelse och en god ekonomi. Det ställs inga krav på föräldrar att "dra in pengar" utan fotbollen ska vara i fokus. Genom Stina Blackstenius framgångar har föreningen kunnat inrätta en fond för utbildning av ungdomstränare.

Föreningskommittén kommer innan den 20 oktober nominera en förening som blir distriktsvinnare. Svenska Fotbollförbundet och SJ delar ut priser på Fotbollsgalan och de svenska vinnarna nomineras till UEFAS Grassroots Award 2018.

KRITERIER FÖR ÅRETS BARN OCH UNGDOMSFÖRENING
Svenska Fotbollförbundet

 • Öppen för alla, gärna med både pojk- och flickverksamhet (innebär inte att föreningen måste ha alla typer av verksamhet, beror på föreningens hemvist till stor del).
 • Ingen toppning eller selektering i verksamheten
 • En sund miljö för pojkar, flickor, ledare och föräldrar
 • Goda ledare - förebilder för barn och ungdomar, positiva skötsamma föräldrar
 • Tydlig verksamhetsidé och en levande policy utifrån Fotbollens Spela, Lek och Lär En styrelse som styr och leder mellan årsmötena
 • Finns en utbildningskultur (spelar-tränarutbildning, internutbildningar) i föreningen, och en plan för utbildning
 • Ekonomi i balans, där föreningen är ansvarig för ekonomin, ej lagkassor
 • Cuppolicy; en plan för hur föreningen skickar lagen på cup, som utgår från reseavstånd, sportsliga morötter och kostnader
 • Verksamhetsplanering – ordning och reda och en förening som agerar, och inte alltid reagerar på omvärlden.
 • Det finns de viktigaste styrdokumenten för verksamhetsplanering, budget, policy, spelar/tränarutbildning, marknadsplan mm
 • Samhällsengagemang i form av sociala projekt
 • Föreningen har skapat goda förutsättningar för träning och match