Waldemarsviks IF 100 år

Waldemarsviks IF firar sitt 100-årsjubileum den 17 augusti med en rad av olika aktiviteter både i centrum och på sin idrottsplats på Grännäs.

I 100 år har Waldemarsviks IF utvecklat idrotten l��ngst nere vid kusten i det sydöstra hörnet i Östergötland. Det har främst handlat om fotboll, ishockey, skidor, badminton och bordtennis.

Med starka ideella krafter har man byggt fotbollsplaner, dansbanor och hockeyhall i ett utmärkt samarbete med sponsorer och kommunen.

Mest berömd är dock klubben för att ha fostrat en av Sveriges främsta fotbollsspelare Nils Liedholm, som gjorde en formidabel tränarkarriär i Italien, blev vinodlare men glömde aldrig sina östgötska rötter.

Framstående var också skidåkaren Bengt Månen Karlsson med en andraplats i Vasaloppet och landslagstävlingar som främsta meriter.

Vid sidan av dessa aktiva idrottare måste också lyftas fram den legendariske ledaren Sven-Åke Carla Carlström, som gick som 16-åring med i föreningen 1952 och är än i dag aktiv som bingolottsförsäljare.

Vid starten 1919 fanns ingen idrottsplats men väl en festplats vid Grännäs så man kunde ordna fester för att få in pengar att bygga idrottsplats för.

1921 började hamnfogden Gustaf Eriksson med schacktningen som nödhjälpsarbete. Några år senare övertog föreningen festplatsen och köpte inventarier och dansbana. Fotbollsplanen blev klar 1925 medan löparbanorna kom två år efter.

Omklädningslokaler för träningar och matcher saknades och man fick då helt enkelt använda dansbanan att klä om på. Men 1934 byggdes en paviljong vid Idrottsplatsen för omklädning för 3.000 kr. Ägarna till läderfabriken C J Lundbergs ordnade med el till idrottsplatsen och dansbanan.

Under krigsåren 1942-45 byggdes idrottsplatsen om och 1945 kunde man återinviga den och 1952 var det dags för nästa återinvigning sedan fotbollsplanen lagts om.

Gre-No-Li invigde

Första matchen spelades under stor pompa och ståt mellan Waldemarsviks IF och Åtvidabergs FF. Hemmalaget var förstärkta med den klassiska trion Gre-No-Li – Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. 2.700 personer såg matchen vilket är publikrekord än i dag.

1969 övertog Valdemarsviks kommun hela Grännäsområdet med fotbollsplan, dansbana och tennisbanor.

1976 kunde den nya fotbollsplanen invigas med en match mellan en kombination från "Vika" och IFK Norrköping. Planen som håller internationella mått kostade 500.000 kr.

Föreningens A-lag har under åren pendlat mellan div 6 – div 4.

Vid sidan om Nisse Liedholm, har bl a Stig "Vammar" Gustavsson spelat i IFK Norrköping och på senare år Niklas Forsberg i Åtvidabergs FF.

En framstående tjej har varit Elin Hammarman, som började i IF Trym och via WIF hamnade i allsvenska Kenty i Linköping innan hon avslutade i AIK.

Från hockeyrink till samhällshall

1961 beslöts att den tidigare hockeyklubben på orten skulle går upp i WIF

Vid föreningens 50-årsjubileum 1969 fanns en dröm om en konstisbana och 1975 bildades den ideella föreningen Isbiten -75 för att verka för en konstfrusen rink. Den konstfrusna banan tillkom genom ett enormt ideellt arbete på tusentals timmar för att senare överlåtas till kommunen.

Vid 60-årsjubileet fanns en önskan om att skapa en ishall under kommande tio år. Efter diskussioner med företagen på orten och kommunen kom behovet av nya samlingslokal upp så den ursprungliga hallen utökades med två plan på 7x38 m för bl a cafeteria och övriga utrymmen. Man fick nu en kombinerad is- och samhällshall för hela bygden delfinansierad med EU-medel.

Månen blev stor skidstjärna

I slutet på 50-talet dök Bengt Månen Karlsson upp i prislistorna på skidor med att bli trea i senior-DM på 30 km. 1965 blev han tvåa i SM i Lycksele efter Assar Rönnlund. Han blev uttagen i landslaget, blev tvåa i Vasaloppet men tävlade då för IFK Mora.

Text: Bengt Samuelsson

Källor: Historikskrifter Waldemarsviks IF och Wikipedia