Straffdrama när cupfinalen avgjordes

IFK Norrköping gav svenska mästarna en rejäl kamp om cuptiteln, men ett avgörande på tilläggstid fixade Linköpings FC:s seger.

Fredrik Rosander har skrivit följande artikel i NT-sporten:

För tredje året i rad var det samma lag som möttes i finalen av Danske Banks damcup. Topplaget i division 1, IFK Norrköping, mot regerande svenska mästarna, Linköpings FC.
Som brukligt har det varit LFC som har dominerat och spelat hem segerchecken på ett behagligt och lagom ansträngande sätt.

2016 blev det seger med 6–3 och förra året hela 10–1 på Östgötaporten.

Tredje gången gillt för IFK nu då?

Hemmatränaren Anders Gahnström utfärdade en liten skrällvarning på förhand. Inte minst med tanke på den fina period som IFK varit inne i när man sakta, men säkert, närmat sig Jitex i toppen av ettan.

Inledningen pekade mot att han kunde få rätt. Hemmaspelarna verkade rejält laddade och skakade fram ett par halvchanser. Det var dock gästerna som tog ledningen i matchens 21:a minut. Ett inlägg styrdes i eget mål av en IFK-spelare. Bollens studs på låret ställde helt Sabina Robertsson i hemmakassen.

I 37:e minuten var det ytterst nära utökad ledning när Emma Jones sköt klockrent i stolpen.

Bara två minuter senare kom ändå 2–0 på straff, efter att tidigare IFK-spelaren Emma Lennartsson blivit neddragen. LFC:s nyförvärv Marie-Yasmine Alidou D´Anjou var säker från straffpunkten.

I tvåmålsunderläge valde IFK att ta sin första bonusstraff. Lovisa Gustafsson slog bollen lågt till vänster, utan chans för målvakten, och det var 1–2. Resultatet stod sig halvleken ut.

Till andra halvleken höll det på att smälla direkt. Efter bara åtta sekunder fick Emma Jones friläge, men Robertsson gjorde en bra – och viktig – räddning för att hålla IFK kvar i matchen.

Hemmalaget tog sen för sig riktigt bra, spelade helt jämnt med det allsvenska laget och skapade också några chanser som inte var särskilt långt ifrån att resultera.
LFC, som kom till spel med ett ganska B-betonat lag, fick jobba för att behålla ledningen. Alva Selerud, som lämnade IFK för en satsning i LFC för några år sen, var pigg och skapade lägen till sina medspelare.

Ändå var det de vitblå som kändes hetare och vann fler och fler dueller. På övertid avgjordes det när gästerna fick en straff till. Från läktarplats såg den tveksam ut, men protesterna var få på planen. Marie-Yasmine Alidou D´Anjou slog in 3–1 från straffpunkten. Emilia Larsson reducerade direkt efteråt på IFK:s andra bonusstraff, men mer blev det inte, och LFC fick ta emot checken på 20 000 kronor medan IFK fick 8 000 för silverplatsen.

Fakta

Målen: 0–1 (21) självmål, 0–2 (39) Marie-Yasmine Alidou D´Anjou (straff), 1–2 (41) Lovisa Gustafsson (bonusstraff), 1–3 (90+1) Marie-Yasmine Alidou D´Anjou (straff), 2–3 (90+1) Emilia Larsson (bonusstraff).

Publik: 423