Barn & ungdom

Barnlirare

-Alla platsar i östgötsk barnfotboll!
-Fotbollssargen
-Landslagets fotbollsskola
-Tävling
-Fotbollens spela, lek och lär

Läs mer under respektive rubrik!

Nyheter för Barn- och Ungdomsfotbollen 2015

Inför våren 2015 presenterar Östergötlands Fotbollförbund ett seriesystem för barn och ungdomsfotbollen som ligger i tiden. Vi tycker att utbildning och tävling går hand i hand och svarar nu upp med ett modernt seriesystem som ligger i synergi med spelarutbildningsplanerna. En enkel och tydlig plattform med styrka att utvecklas. Det skall vara enkelt och roligt och utbildande att spela fotboll i Östergötland. Med små medel tar vi i ett stort steg. Vi för in termen Nivå i serienamnet endast för att tydligöra sambandet mellan utbildning och tävling. Läs vidare om olika nivåer och spelarutbildningsplanerna här.

I 5 och 7- manna fotbollen(8-12 år) är enda skillnaden mot tidigare år att du nu anmäler ditt lag till lätt eller medel. Färgkoderna är borttagna, den rena åldersstrukturen ligger kvar.

För 13 åringar anmäler man sig till 7- eller 9- manna fotboll. 7- manna har endast en serie. I 9- manna väljer du mellan lätt, medel och svår. Likt 2014 finns möjligheten att anmäla sitt lag till en kombinerad 9- manna serie för åldern 13-14 år.

Från 14- 19 år öppnar vi upp till mer åldersflexibla serier, där du väljer mellan lätt, medel och svår. Se åldersstrukturen här.

Vi gör detta för att möta föreningarnas behov utifrån deras egna förutsättningar. Vi eftersträvar jämna serier och jobbar för att hålla lag levande och behålla fler spelare längre.

Dispenser

Till skillnad från 2014 ska dispensspelare registreras hos ÖFF, istället för att ansöka. För 8-12 år gäller fortfarande att ni får komma överrens med era motståndare ang överåriga spelare.

13-18 år gäller följande: Varje lag kan registrera upp till sex dispensspelare och har rätt till tre dispensspelare per match. För en godkänd registrering ska spelaren vara ett år äldre än seriens maxålder samt vara registrerad hos ÖFF före deltagande i match. Tex kan ett lag som spelar i P 14-15 år ha med 3 st 16 åringar varje match. ÖFFs förhoppning är att lagen tänker till innan serieanmälan och anmäler sig till en serienivå där spelarnas ålder passar och på så sätt slipper spela på dispens. Registeringsunderlag och ytterligare information om registrering hittar ni här. Dispensspelaren är godkänd när den finns registrerad på ÖFFs hemsida under fliken Åldersdispenser 2015.

För äldsta pojk och flickserierna gäller fortfarande 2 genrella (icke registrerade) spelare per match.

Respekt i Fotbolls-ambassadör (RiF-ambassadör)

Nytt för 2015 är kravet på att varje lag ska ha en Respekt i Fotboll-ambassadör så kallad "lagvärd". Dennes uppgift är att se till att matchen efterlever Respekt i Fotbolls budord. Detta innebär att lagen genomför handhälsning samt läser upp RIF-kortet före avspark samt tackar sina motståndare och domare på ett schysst sätt. RiF-ambassadören kan vara en förälder eller en befintlig ledare, denna ska medverka vid lagets hemmamatcher. Det kommer också att finnas en RiF-ansvarig i varje förening som ska kunna stötta lagens RiF-ambassadör.

Sista datum anmälningsdatum är 10 februari för 7-, 9-, 11-manna fotbollen och 10 mars för 5-manna.

Välkomna med er anmälan.