Förlängning av skärpta råd i Östergötland, Covid-19

Idag 19/11 förlängde Folkhälsomyndigheten de skärpta allmänna råden som infördes i Östergötland län den 29 oktober. De skärpta råden som gäller bland annat idrotten, innebär att föreningar i Region Östergötland fortsättningsvis ska avstå från att genomföra matcher och träningar.
Undantag gäller för lag i Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Elitettan, Superettan samt Ettan Södra, elever på idrottsgymnasium under skoltid samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.
Förlängningen gäller fram till och med den 13 december.

I dag (19/11) beslutade Folkhälsomyndigheten om att förlänga de skärpta allmänna råd i Östergötland län. De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i Östergötland fram till och med den 13 december (detta kan förlängas) ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den fotbollsaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu beslutat om skärpta allmänna råd som gäller omedelbart och i vart fall fram till och med den 13 december. Beslutet grundar sig i den snabba ökningstakten när det gäller spridning av covid-19 i regionen, vilket har föranlett ett ökat anta intagna i sjukvården.

Vi uppmanar alla fotbollsföreningar i Östergötland att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för fotbollsidrotten i Östergötland:

  • Föreningar ska under denna period avstå från matcher, inkl. träningsmatcher och matcher utanför regionen, och gemensamma träningar. Detta gäller både fotboll och futsal.
  • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare. Spelare och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning samt att byta om hemma. Om möjligt bör träningen genomföras utomhus.
  • Undantag gäller också för lag i de högsta serierna (OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan och Ettan Södra, Ettan Norra, Elitettan, SFL och kvalet till Ettan), där särskilda protokoll tillämpas.

Uppskjutna matcher och aktiviteter

ÖFF har beslutat att skjuta upp all utbildningsverksamhet som var planerad tom 31/12, det gäller ex tränarutbildningar och distriktlagssamlingar.

ÖFF har beslutat att skjuta upp samtliga matcher fram till den 31/12 (undantaget matcher i OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan och Ettan Södra, Ettan Norra, Elitettan, SFL och kvalet till Ettan).

ÖFFs futsalserier planeras att genomföras med enkelmöten under januari och februari, detta beslut kan komma att ändras.

Aktuella serier:

Futsal dam div 1

Futsal herr div 2

Futsal herr div 3

Futsal DM P/F 15-16 år

Futsal F 14 år

Futsal P 10-14 år

Serier som ägs av SvFF (tex SM P/F 17 år) ber vi att få återkomma kring.