ViLirare besökte IKÖ:s träning

Onsdagen den 20 mars besökte ViLirare IK Östra Lambohovs träning för laget Fotboll för alla. På bilden ses "ViLirare för Friends" vinnare av 2018 års stipendium, Jensa Gustavsson tillsammans med sina duktiga lagkamrater.

Bakgrund:
Jens Gustavsson från IK Östria Lambohov har fått ett stipendium på 40 000 kr från föreningen ViLirare för sitt spel med och arbete för Fotboll för alla i klubben.

Motivering från juryn formuleras så här: "Jensas driv och kärlek till fotbollen har gjort att han, trots andra förutsättningar, lyckats få jobb inom fotbollen och dessutom är med och driver verksamheten Fotboll för alla i IK Östria Lambohov. Det är ett fantastiskt lag för personer med olika funktionshinder. Jens drar även med bravur in sponsorbidrag årligen.

Han har kämpat sig till och från träningar (i Linköping trots att han bor i Åtvidaberg) i flera år trots att han då inte hade körkort och fick sitt busskort indraget. Nu har han tagit körkort. Han har tidigare inte haft något jobb på grund av sitt handikapp. Jens har funnit många nya vänner genom fotbollen.

En sann fotbollsentusiast som genom fotbollen skapat en bättre tillvaro för sig själv och sina vänner i IK Östria Lambohov.

Pengarna skulle kunna komma väl till pass för verksamheten, turneringar och annat för detta lag framöver."

Namnkunnig jury
Juryn som tilldelat Jens ViLirares första stipendium är namnkunnig och består av: Ordförande Rune Larsson, f d elitdomare, Pia Sundhage, Therese Sjögren, Malin Swedberg, Tommy Söderberg, Bojan Djordic, Tomas Antonelius, Mats Taxén och Glenn Strömberg.

ViLirare bildades av tränaren och TV-kommentatorn Bosse Pettersson efter den tragiska händelsen i Helsingbog  2014 då en djurgårdssupporter dog innan match. Damer och herrar som varit verksamma i allsvenskan som bl a spelare, tränare, ledare, läkare, domare, journalister kan väljas in som ambassadörer. I dag har föreningen 400 ambassadörer.

Föreningens ledord är: Fair Play, Respekt för varandra och Älska sporten fotboll. Hemsida: www.vilirare.se

Totalt fanns elva förslag för juryn att välja på i år varav alltså juryn bestämde sig för Jens Gustavsson i IK Östria Lambohov.

13 år med Östria
Ove Andersson, tidigare ÖFF-anställd, startade Fotboll för alla i Östria för 17 år sedan och han berättar gärna om sina kontakter med Jensa:

- För 13 år sedan kom Jensa tillsammans med två kompisar från Åtvidaberg till våra träningar i Linköping. Det har han fortsatt med sedan dess och han har inte missat många matcher eller träningar under alla år.

- Han är även fantastisk på att på eget initiativ via telefon ringa sponsorer och få bidrag av dem. Han har ordnat ca 25 till klubben och han bjuder in dem till matcher och ordnar bowlingaftnar med dem.

- Han ordnade också via en kontakt så att det spelades in en film om laget som finns på Östrias hemsida, www.ostrialambohov.se

- Sedan 6-7 år tillbaka är han anställd hos ÅFF som materialförvaltare och alltiallo.

Bengt Samuelsson