Östgötatränare fick del av VM-analys

I fredags samlades ett 50-tal tränare på Scandic City i Linköping för att träffa vår assisterande förbundskapten Peter Wettergren och få del av hans VM-analys, syn på ledarskap och allmänt om trender inom fotbollen.

Den svenska landslagsledningen insåg inför fotbolls-VM i Ryssland att man inte hade världens främsta spelare. Därför bestämde man sig för att Sverige skulle vara bäst i världen på tre andra saker:

-Organisation –Förberedelser –Attityd.

Det berättade assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren vid sitt föredrag för 50-talet östgötska fotbollstränare och ledare på Scandic City i Linköping. Han är en riktig fotbollsnörd som hyllar försvarsspel, kollektivet och kräver att alla spelare ska ha rätt inställning både på och utanför planen.

Peters klubbar som han tränat är i tur och ordning: Ödeshögs IK, där han är född, Borens IK, Motala AIF, IF Elfsborg där han var ass tränare i 11 år, samma i storklubben FC Köpenhamn ett knappt år innan fick erbjudandet från fotbollslandslaget. Han har också varit observatör vid de stora turneringarna åt blågult så 50-åringen har en diger meritlista.

Han analyserade de svenska VM-matcherna och hur man i Sverige lade upp sina spelidéer i matcherna. T ex hade man i förväg observerat hur svagt de tyska mittbackarna uppträdde och det utnyttjade man i matchen mot dem. Peter ansåg annars att Tyskland är ett föredöme i att utveckla fotbollen.Lågt och kompakt försvarsspel

Den matchen fick ju ett trist slut med det tyska frisparksmålet i slutminuten och där JimmyDurmatz utsågs till syndabock och fick ta emot mycket näthat.. Men den starka sammanhållningen i truppen vände detta till en framgångsfaktor i matchen mot Schweiz. Här visade gruppen en oerhörd styrka.

Det kompakta och låga försvarsspelet var den främsta svenska framgångsfaktorn.Trenderna från VM

Peter berättade också om trenderna från VM som kommit fram i analyserna från FIFA:

-4-4-2-formationen är fortfarande vanligast. Bara fyra lag använde inte den modellen.

-Det gjordes många mål

-Lågt försvarsspel med snabba omställningar

-Många duktiga kontringslag.

-Fasta situationer var viktiga.

-Ytterbackarnas och yttrarnas förändrade roller.

-Playmakerns roll har förändrats från central position till ytterkanterna.Varnade för Norge i EM-kvalet

Viktiga framgångsfaktorer för Sverige var att alla måste veta sina roller och stötta varandra. Trygghet på planen är viktig. Peter framhöll också psykologen Daniel Ekvalls och f d ÖFF-anställd viktiga roll för att få truppen att fungera tillsammans. Att ständigt uppmuntra varandra på planen även vid misstag är en framgångsfaktor.

En stor framtida utmaning blir att göra luckra upp det låga försvarsspelet. Det kanske öppnar åter för långa,, tunga tanks i anfallen.

Han kom mot slutet in på EM-kvalet 2019 där han utnämnde Spanien som favorit i gruppen och varnade starkt för Lagerbäcks Norge eftersom han vet det mesta om Sverige i detalj.

Peter varnade också för att som tränare lita för mycket på datorn. Den är bara ett hjälpmedel. Bästa instruktionsmetoden är att på planen i den naturliga miljön visa spelarna hur de ska agera.

Artikeln skriven av Bengt Samuelsson