Ny konstgräsplan till Krokek

Guldgräset från Östgötaporten kom till Krokek tack vare Norrköpingsmodellen. I lördags invigdes den nya konstgräsanläggningen och de första matcherna spelades där.

Artikeln nedan är skriven av Christer Andersson, NT-sporten.

På lördagen invigdes det nya konstgräset vid Uttersbergsskolan. Det gjorde Krokeks IF med sitt rödklädda pojklag födda -09 som mötte IFK Norrköping på två planer.

– Otroligt viktigt att få ytterligare en yta som kan förlänga säsongen och som vi kan spela på nästan året om. Nu slipper vi hyra in oss på andra arenor, sa ordföranden Margareta Swartz som gladdes över att knyta samman föreningen med skolan än mer.

Hon tog hjälp med invigningstalen av kommunstyrelsens ord­förande Lasse Stjernkvist, IFK Norrköpings ungdomsansvarige Tony Martinsson och Uttersbergsskolans rektor Marie Johansson.

Den tidigare insomnade grusplanen fick nytt liv med konstgräset från Östgötaporten som gav IFK Norrköping SM-guld för tre år sedan och för all del även Malmö FF året efter.

Nu ska det hjälpa de unga i Krokeks IF att utvecklas.

– För elitidrott på allsvensk nivå håller inte gräset, men för våra ungdomar och för träningar blir det utmärkt. Det är ett kvalitetsgräs, sa Margareta Swartz.

Föreningen har 350 medlemmar och 15 lag som behövt fler gräsytor.

Planen, med ny belysning, kan utnyttjas av KIF, skolan och för spontanidrott som kan få fler ungdomar i rörelse.

För att kunna göra detta har Krokeks IF tagit ett 20-årigt lån i Norrköpings kommuns internbank.

Norrköpingsmodellen.

– En jättebra modell. Det finns bara vinnare, tyckte Stjernkvist.

Det började med Dolphins och Stadium Arena. Arenamodellen fortsatte med City Gross Arena i Lindö, Mirum Arena i Smedby, Åby IP och Billbäcks Arena i Svärtinge.

– Kommunen är finansiär och föreningarna sköter driften. De får alla samma villkor. Vi kan hålla ned kostnaderna. Alla är vinnare. Vi ska vara stolta att vi har så många fina anläggningar, sa Lasse Stjernkvist som även lyckades få in sitt kära Sleipner i invigningstalet.

Programmet var späckat under KIF-dagen runt Uttersberg och Kullevi. Där serverades KIF-kakan och det spelades matcher från morgon till kväll med ungdom och seniorer.

A-laget spelade 3–3 mot Sonstorp.