ÖFF vann Cup Kommunal

ÖFF:s distriktslag för flickor födda 01 spelade under torsdagen final i CUP KOMMUNAL, Ångermanland stod för motståndet. Det blev seger med 3-1 och vi är därmed svenska mästare. Grattis alla inblandade!

Följande artikel är hämtad från Corren och skriven av Jens Bollius.

Östergötland bäst i Sverige

Östgötsk fotboll är bäst i Sverige. På torsdagen vann F17-tjejerna Cup Kommunal-finalen i Halmstad.

– Det är gemenskapen som gör det, vi gör varandra bra, säger spelaren Vanessa Karagöl efter 3–1 (1–1) mot Ångermanland.

– Vi hade en bra känsla inför matchen. Taggade. Sedan fick vi en tuff start där vi inte var på tå. Men starkt att vi inte ger upp, vi är ett bra kollektiv. Vissa spelare kliver fram när det behövs, och alla krigar heroiskt, säger förbundskaptenen Johanna Norgren.

650 personer var på plats på Leikins klassiska hemmaplan Sannarps IP, som numera heter Halmstad arena IP. En hel del ungdomar på utvecklingsläger i stan var på plats, klädda i lila, den färg som är officiell för dam-EM 2020.

Cup Kommunal är en manifestation för flick- och damfotbollen i landet. Pia Sundhage var på plats och delade ut segerpokalen.

Naturgräsplanerna i Halmstad har haft grymt jobbigt med torkan, men ändå hade det nu vattnats fram lite grön färg på planen.

Det började illa för Östergötland där målvakten Elina Norling, från Linghems SK, redan i första minuten var nära att tappa in en boll. Någon minut senare höll sig Ångermanlands Maja Viström, från Umeå IK, framme och gjorde 1–0 bakom Norling.

Östergötland gav dock inte tappt och var det spelmässigt bättre laget redan i första halvlek. Mycket farligare chanser än hörnor blev det dock länge inte. Det var en av LFC:s Motalatjejer, Nora Thörngren, som var nära efter en halvtimme, på passning från IFK Norrköpings Vanessa Karagöl.

I andra halvlek fortsatte Östergötland att dominera, både i att skapa spel och hörnor. Ångermanland satsade på kontringar med snabba Maja Viström.

Även 2–1-målet tio minuter in på andra halvlek var rättvist, nu genom LFC:s inbytta Anna Krantz. 3–1 kom sju minuter före slutet, genom matchens lirare Vanessa Karagöl.

Östergötland har tidigare bara spelat en final i Cup Kommunal tidigare, det var 1992 då Stockholm besegrades med 2–0. Nu var det dags igen för "SM-guld", genom den gyllene årgången av tjejer födda 2001.

Det var stor glädje efteråt, både direkt efter segern, men även efter att Pia Sundhage hyllat laget och pratat med laget. Sedan dröjde sig spelare, ledare och anhöriga länge kvar på planen för att njuta av känslan att vara svenska mästare. Det här var sista matchen med det här gänget, som nu skiljs åt för att satsa vidare i olika klubblag och landslag.

– Vi kommer att hålla kontakten, säger Vanessa Karagöl.

Nästa vecka spelas pojkfinalen, västkustderby mellan Halland och Göteborg.

Jens Bollius Corren/NT